Eksplozije, dim i barut: Pravi mali rat petardama u OŠ "Maksim Gorki"

Uprava škole juče je bila prinuđena da pozove policiju, nakon što su prije nekoliko dana upozorili učenike da će im smanjiti ocjenu iz vladanja
250 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2012. 16:15h

Učenici OŠ “Maksim Gorki” vode “mali rat” petardama koje bacaju i u okolne radnje, a detonacije odjekuju i u školskoj zgradi.

Dvorište škole juče oko 12:30 časova, kada se završava prva smjena, bilo je prekriveno dimnom zavjesom, a u vazduhu se osjećao barut, nakon što su se brojni đaci, među njima i djevojčice, gađali petardama.

Uprava škole juče je bila prinuđena da pozove policiju, nakon što su prije nekoliko dana upozorili učenike da će im smanjiti ocjenu iz vladanja zbog petardi.

Tvrde da sami ne mogu da kontrolišu 1.500 djece i strahuju da bi neko mogao da strada.

“Mali su i nijesu svjesni opasnosti. Nakon što su počeli da bacaju petarde prije pet dana, pokušali smo da ih spriječimo upozorenjima i saopštenjima. Danas smo zvali policiju... da spriječi distribuciju pirotehničkog materijala... Kazali su da će odmah reagovati”, kazao je juče “Vijestima” pomoćnik direktora Božidar Radunović.

Kontakt policajac za taj dio grada Goran Stanišić došao je juče na poziv uprave škole da smiri “rat” petardama u dvorištu, ali su detonacije odjekivale i dok su reporteri “Vijesti” razgovarali sa njim.

Stanišić tvrdi da su mu ruke, praktično, vezane i da učenike koji prave probleme prijavljuje pedagogu.

"Nemam ovlašćenja da ni na koji način pretresem, ili privedem maloljetno dijete koje napravi problem. Policajac samom pojavom sprečava narušavanje javnog reda i mira u školama. Ako dođe, na primjer, do tuče među učenicima, mogu samo da ih razdvojim, iako znam ime učenika da ga prijavim pedagogu”, pojasnio je Stanišić.

Radunović je upozorio da se petarde i druge vrste pirotehnike mogu kupiti gotovo na svakom koraku i podsjetio da je ranije jedan đak ostao bez prsta od eksplozije petarde.

Učenik drugog razreda reporterima “Vijesti” pokazao je “kobru”, razornu petardu čija jaka detonacija upali alarme automobila u blizini. Nastavnici tvrde da upravo velika zelena petarda, dužine oko 20 centimetara, puca kao iz topa, i da je kod đaka najpopularnija.

Đaci tvrde da je bez problema kupuju na Maloj pijaci, po cijeni od pet eura za komad. Ispričali su da pakovanje "piratovih" zelenih petardi košta 2,50 eura, a jače crvene "magnumke", koje popularno zovu "kraljice", duplo su skuplje.

Pakovanje malih "đinđulica" koje đaci koriste za "rafal", kada poslože u krug desetak petardi i zapale ih sve odjednom, košta od 1,50 do dva eura.

Zakon koji zabranjuje prodaju pirotehničkog materijala maloljetnicima, na Maloj pijaci se očigledno krši. Reporteri “Vijesti” vidjeli su više đaka da kupuju petarde na Maloj pijaci.

Stanišić tvrdi da policija svake godine od 15. decembra do 15. januara kažnjava zbog nelegalne prodaje pirotehnike, ali da su prodavci ove godine poranili i iznenadili ih.

Napadaju i “Mimi”

Prodavci iz Ulice Ivana Vujoševića tvrde da se u vrijeme veliko odmora, kada djeca kupuju užinu, ne može živjeti od petardi. Prodavačice iz “Mimija” kazale su juče da često ne mogu normalno da rade, jer đaci ubacuju petarde u radnju.

"Kad parkiramo auto ispred, policajac odmah dođe, a kada se ovako nešto dešava nema ih nigdje", kazala je radnica, dodavši da se dešava da je cijela ulica u dimu.

Puca i u holu škole

Radunović je kazao da uprava škole zna ime učenika koji je prije nekoliko dana bacio petardu u holu, dok je preko razglasa išlo upozorenje da će kažnjavati đake koji to čine. On je rekao da će Nastavničko vijeće smanjiti ocjenu iz vladanja tom đaku, ali i drugim učenicima.

"Ne možemo pretresati djecu, jer tako narušavamo njihovu intimu. Saznali smo za još nekoliko učenika koji su bacali petarde, a nastavničko vijeće će im izreći vaspitnu mjeru", kazao je Radunović.

Galerija

Bonus video: