"Jadransku stražu" kupio Miloš Burić

Na terasi "Jadranske straže" prije pet godina dogodilo se dvostruko ubistvo
513 pregleda 6 komentar(a)
Jadranska straža, Foto: Arhiva Vijesti
Jadranska straža, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.12.2012. 08:18h

Ruske državljanke Olga Lopuhova i njena kćerka Svetlana Julijanovna, suvlasnice restorana i hotela "Jadranska straža" u budvanskom Starom gradu, ujedno i svjedokinje u sudskom procesu za dvostruko ubistvo koje se prije pet godina dogodilo na terasi tog ugostiteljskog lokala, prodale su svoju polovinu vlasništva nad vrijednom nekretninom.

Kako se navodi u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, novi vlasnik je Nikšićanin Miloš Burić.

Lopuhova je prije dva dana bila u Višem sudu, i čekala u zgradi da svjedoči, ali nije dala izjavu, jer je sudsko vijeće ocijenilo da ona nije očevidac i da je njeno saslušanje još preuranjeno

Niame, nesloga Lopuhove i Kuznjecova, jedan je od razloga što se kobnog 13. septembra 2007. u predvečernjim satima, kada je u Starom gradu bilo na stotine turista, u bašti Jadranske straže dogodio prvi oružani obračun.

Ubijeni su Adalbert Šuto, ukrajinski državljanin i Vladimir Rakočević iz Crne Gore, dok su Željko i Vladimir Janković ranjeni.

Prema optužnici Tatjane Begović, zamjenika višeg državnog tužioca, za dvostruko ubistvo i ranjavanje okrivljeni su Dragan Zindović, Radojica Zeković, Aleksandar Zečević i Rajko Knežević, koji su osuđeni na 17 godina zatvora.

Novi suvlasnik restorana “Jadranska straža” Miloš Burić, je izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik budvanske firme “Magic stars”, koja je registrovana krajem maja 2010. za obavljanje trgovine na veliko odjećom i obućom

Lopuhova, koja je prije dva dana bila u Višem sudu, i čekala u zgradi da svjedoči, ipak, nije dala izjavu, jer je sudsko vijeće ocijenilo da ona nije očevidac i da je njeno saslušanje još preuranjeno.

Mediji su u više navrata objavljivali da je Lopuhova angažovala Zindovića kao zaštitu u poslu koji je dijelila sa Kuznjecovim.

“Vijesti” su ranije objavile da je “Jadranska straža” na prodaji, što je potvrdila i ženska osoba, koja se javila na telefon. Prodaja luksuzne nekretnine je objavljena i na velikom bilbordu, na ulazu u Budvu.

Tada je “Vijestima” saopšteno da se “Straža” prodaje za tri miliona eura.

“Jadranska straža” je pretvorena u lokal, ali posao staje 2002. kada je ubijen Sekulić dok se džipom vozio Mediteranskom ulicom u Budvi

Upravo je čudnim spletom okolnosti ovaj spomenik kulture prije 15 godina Opština prodala privatniku. Iznenada 1998. tadašnji predsjednik opštine, bez znanja Skupštine, objekat, koji je planom namijenjen kulturi, prodaje preduzeću "Unipresu Zrenjanin“, vlasništvo izvjesnog biznismena Bata Buturovića za tadašnjih 480.000 njemačkih maraka.

Buturović, koji je postao poznat javnosti kada je konkurisao za kupovinu hotela „Mogren“ ponudivši 666.666 maraka. Opština je prodala prizemlje i prvi sprat , ali ne i podrum, gdje se nekada nalazila kripta sa grobovima sveštenika, i taj dio i danas se vodio kao opštinska imovina.

Buturović, nakon što mu nije dozvoljeno da realizuje svoje zamisli, "Jadransku stražu" prodaje žestokom momku Blagoti-Baji Sekuliću iz Podgorice.

On na svoju ruku započinje adaptaciju nekretnine, pa, iako je u ugovoru o prodaji glasilo da se samo prodaje prizemlje i prvi sprat, započinje i rekonstrukciju podruma.

Kripte u podrumu su iskopane, što je izazvalo revolt Katoličke crkve. “Jadranska straža” je pretvorena u lokal, ali posao staje 2002. kada je ubijen Sekulić dok se džipom vozio Mediteranskom ulicom u Budvi.

Tada porodica Sekulića prodaje “Jadransku stražu” Rusima.

Vrti se sve ukrug

Novi suvlasnik restorana “Jadranska straža” Miloš Burić, je izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik budvanske firme “Magic stars”, koja je registrovana krajem maja 2010. za obavljanje trgovine na veliko odjećom i obućom.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je ranije, baveći se slučajem gradnje 13- spratne zgrade Harmonija bilding na rtu Zavala, koju gradi firma “Old town invest group”, navela da je ona povezana sa firmom “Magic star”.

Jedan od osnivača “Old towna” je i advokat Danilo Mićović, zastupnik okrivljenih za ubistvo ispred “Jadranske straže”.

Bonus video: