Brajović odobrio korišćenje MUP-ovog helikopter za kadrove iz vazduha

Film o Danilovgradu sniman je 18. novembra, a korišćenje Vladinog helikoptera nije plaćeno iz budžeta danilovgradske Opštin
4 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2012. 20:59h

Odlazeći ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović odobrio je prije desetak dana upotrebu Vladinog helikoptera za snimanje dokumentarnog filma o Danilovgradu, potvrđeno je “Vijestima” iz MUP-a.

Film o Danilovgradu sniman je 18. novembra, a korišćenje Vladinog helikoptera nije plaćeno iz budžeta danilovgradske Opštine, kazala je Jovanka Popović, sekretar Sekretarijata za finansije.

“Ne, mi nismo ništa plaćali za to. Da ja znam ne, nije plaćeno. Bila sam nekoliko dana odsutna i nisam provjeravala, ali mislim da nije plaćeno iz budžeta”, kazala je Popovićeva.

Korišćenje MUP-ovog helikoptera košta 5.000 eura dnevno.

Film o Danilovgradu snima se već nekoliko godina zaredom, povodom Dana Opštine, 9. decembra, ali to nije smetalo čelnim ljudima u Danilovgradu da ponovo potraže kadrove iz vazduha.

Iz kabineta predsjednika Opštine Branislava Đuranovića ni nakon 10 dana nije odgovoreno na pitanja pod kojim uslovima je MUP odobrio korišćenje helikoptera, koliko je sati letjelica MUP-a bila na usluzi SO Danilovgrad, kao ni da li je ta usluga naplaćena.

Bez Đuranovićevog odgovora ostala su i pitanja od kojeg je novca plaćena upotreba helikoptera, koliko je utrošeno za snimanje filma i ko je njegov autor.

On nije odgovorio ni na pitanje što se promijenilo u geografiji Danilovgrada u odnosu na prošlu godinu da bi se ponovo snimalo iz vazduha, jer su određeni kadrovi u dokumentarnom filmu koji je prezentovan prošle godine takođe snimani iz vazduha.

Ni Brajović, kojeg su “Vijesti” elektronskom poštom obavijestile da raspolažemo informacijom da je lično on odobrio Opštini Danilovgrad korišćenje helikoptera, nije odgovarao na pitanja pod kojim uslovima je MUP odobrio korišćenje helikoptera iz aviohelikopterske jedinice i ko je to odobrio, zatim koliko je sati helikopter MUP-a bio na usluzi Opštini Danilovgrad i da li je ta usluga naplaćena, a ako jeste koliko i od koga.

Brajović nije odgovorio ni na pitanje da li bilo koji pojedinac ili privredni subjekat može od MUP-a iznajmiti helikopter ili ga dobiti na korišćenje pod nekim drugim uslovima.

Helikopter iz kojeg je sniman film o Danilovgradu ima oznaku 40-HCC, a tog dana nadlijetao je kompletnu teritoriju opštine. Prema nezvaničnim, ali provjerenim informacijama “Vijesti”, u letjelici je pored kamermana bio i jedan lokalni funkcioner.

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspolaže sa četiri helikoptera koji se koriste za potrebe prevoza državnih službenika i, izuzetno, za pomoć građana kojima je neophodna evakuacija, kao što je bio slučaj tokom vanrednog stanja, kada je stotine domaćinstava na sjeveru bilo bukvalno odsječeno od svijeta.

MUP u svojoj aviohelikopterskoj jedinici postoje tri helikoptera tipa "bell" i jedan tipa "gazela".

Galerija

Bonus video: