Protest Romkinja i Egipćanki: Stop nasilnim brakovima

Žene su do Vlade šetale sa lancima i katancem na rukama, a ispred Vlade su, poslije citiranja zakona o ljudskim i dječijim pravima, zatražile od Vlade "ključeve slobode"
59 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 18:57h

Romkinje i Egipćanke protestvovale su juče protiv nasilne udaje i prodaje maloljetnih djevojčica u romskim naseljima.

Centar za romsku inicijativu (CRI) i RAE (Romi, Aškali, Egipćani), uz finansijsku pomoć američke ambasade, organizovali su protestnu šetnju Glavnim gradom. Pedesetak ljudi je ulicama vikalo: „Stop nasilnim brakovima“, „Branite nas“, „Hoćemo slobodu“... Prošli su ispred zgrada Vlade, Skupštine i Ministarstva pravde.

Žene su do Vlade šetale sa lancima i katancem na rukama, a ispred Vlade su, poslije citiranja zakona o ljudskim i dječijim pravima, zatražile od Vlade "ključeve slobode".

"Prodali su me, kako bi kupili auto. Više sam krvi tamo pojela, nego hleba!", jedna je od priča napaćenih žena

Žene su jedna po jedna prepričavale svoje priče, mnoge od njih su udate protiv svoje volje i ne poznajući svog supruga, a kasnije su tučene i maltretirane u tom braku. "Prodali su me, kako bi kupili auto. Više sam krvi tamo pojela, nego hleba!", jedna je od priča napaćenih žena.

Ispred sjedišta Vlade su žene otključale lance i "oslobodili se okova", koje im nameće kultura i tradicija njihovog naroda. Skupštini su poručili da zakonima zabrane prisilne i štetne brakove, i da efikasno kažnjavaju one koji ih krše, dok su od Ministarstva pravde zatražili da im bude saveznik u ovoj borbi.

Djevojka, koja nije željela da se predstavi, kazala je da se udala sa 15 godina za čovjeka kojeg nikada u životu nije vidjela. Sada ima dijete, a u braku su je maltretirali i zlostavljali. Tvrdi da su njeni roditelji, međutim, uočili grešku i spasili je od muža. "Ne bih željela da se tako nešto desi mojoj ćerki, zato sam i ovdje", kazala je.

Omanja žena tridesetih godina, ispijenog lica, u rukama je visoko držala parolu: "Više sam krvi tamo pojela, nego hleba!".

Milijan Delija jedan je od desetak muškaraca koji su u jučerašnem protestu, podržavali svoje sestre.

"Protivim se da naše djevojčice stupaju u prisilne brakove, i ne znam kakvi su to roditelji koji rade tako nešto. Žao mi je što ovdje nema više muškaraca", kazao je Delija.

Mnoge mlade Podgoričanke smijale su se napaćenim ženama, dok su šetale Hercegovačkom ulicom.

Članica CRI Fana Delija kazala je da protestom žele da ukažu na mehanizme koji uništavaju živote mladih Romkinja i Egipćanki.

“Naša organizacija je obišla 17 romskih i egipćanskih naselja u Crnoj Gori, gdje smo čuli šta su sve tamošnje djevojke preživjele“, rekla je Delija.

Ona tvrdi da im je trebalo deset godina da ovako nešto organizuju i da neće stati dok se ne počnu poštovati prava svih Romkinja i Egipćanki u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: