Poplave u glavnom gradu: Za 30 sati palo 157 l kiše po metru kvadratnom

Vrtić “Zvončić” u Maslinama poplavio je, a djecu koju su jutros roditelji doveli evakusali su pripadnici vojske i policije
71 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 19:00h

Na terotoriji države u proteklih 30 sati najviše kiše palo je na području Podgorice i Nikšića.

U glavnom gradu do 13 sati, prema riječima meteorologa Branka Miceva, palo je 157 litara kiše, što je oko 66 odsto od ukupne prosječne količine padavina za novembar.

On je naveo da je područje Crne Gore još uvijek pod uticajem ciklona i da se narednih dana, takođe, očekuje oblačno vrijeme povremeno sa kišom.

"Područje Crne Gore je pod uticajem prostrane ciklonske cirkulacije sa centrom iznad Đenovskog zaliva, što će usloviti nestabilne vremenske prilike do sredine naredne sedmice. Intenzivnije padavine u Podgorici, pljuskovi i grmljavina, očekuju se tokom petka., dok se za dane vikenda I u ponedeljak predviđa umjereno do potpuno oblačno vrijeme sa slabijim padavinama", naveo je Micev.

On je kazao da se prestanak padavina može očekivati u utorak, kada se u gradu biti suv i sunčan dan.

Zbog obilne kiše veliki broj kuća i imanja mještana Zlatice i Maslina je poplavio.

TV Vijesti, Aleksandra Mudreša

Žiteljima tih naselja voda je počela da prodire u podrume i kuće, a popolavljene su staje, pomoćni objekti, pa i kola.

Potok u Maslinama se izlio što je prouzrokovalo dodatne problema.

Vrtić “Zvončić” u Maslinama poplavio je, a djecu koju su jutros roditelji doveli evakusali su pripadnici vojske i policije.

Djecu čije roditelje vaspitači nijesu uspjeli da obavjeste trenutno prevoze u centralni vrtić na Zabjelu.

Kako je "Vijestima" kazala jedna od vaspitačica prostorije su poplavljene, a zbog ogromne vode koja je preplavila dvorište vrtića ne može se doći do objekta.

"Ovakvo nešto ne pamtimo, strahovali smo za djecu, a bojali smo se i zbog struje", kazala je u panici vaspitačica.

Oštećeni da podnesu zahtjev za procjenu štete

Vlasnici domaćinstava podgoričkih naselja čiji su objekti ugroženi poplavama mogu podnijete zahtjev Komisiji za procjenu štete od elementarnih nepogoda, saopšteno je iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada.

Navodi se da se voda izlila uslijed obilnih padavina iz rijeke Savinice i Mosorskog potoka, čija su korita u poslednjem periodu znatno sužena izgradnjom zaštitnih ograda od strane mještana, i zbog same konfiguracije terena ovog područja uz aktiviranje podzemnih izvora.

“Služba zaštite je, u cilju sanacije poplavljenog područja crpila je vodu iz podruma 14 domaćinstava na području mjesnih zajednica Masline, Zlatica, Doljani i Drezga”, kaže se u saopštenju.

Služba je, kako se navodi, pomogla djeci iz vrtića Zvončić i „Đina Vrbica” pomogla djeci da bezbjedno napuste te predškolske ustanove.

“Djecu koju nisu preuzeli roditelji, Služba zaštite i Gradski saobraćaj PG svojim vozilima prevezli su do vrtića Poletarac”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je Seketarijat za komunalne poslove i saobraćaj, u saradnji sa Javnim preduzećem Čistoća i inspektorom za vode u više navrata preduzimao preventivne mjere zbog zaštite navednog područja od posljedica poplava, čišćenjem korita Savinice.

“Zahtjev za procjenu štrete može se predati arhivi Glavnog grada, nakon čega će Komisija za procjenu štete izaći na lice mjesta, izvršiti uviđaj i preduzeti dalje aktivnosti”, kaže se u saopštenju.

Iz Sekretarijata su naveli da će nadležna inspekcija za vode preduzeti mjere iz kako bi se donekle spriječilo izlivanje vode iz korita potoka, “posebno u dijelu izvedenih radova bez potrebnog odobrenja”.

Galerija

Bonus video: