Zbog neznanja, državni organi oštetili budžet sa preko 13 miliona eura

Prošle godine je pred Upravnim sudom podnijeto 43 odsto tužbi zbog nezakonitog rada državne administracije, što je budžet koštalo oko 180.000 eura
57 pregleda 14 komentar(a)
Igor Lukšić, Slavoljub Stijepović, ministri, Foto: Boris Pejović
Igor Lukšić, Slavoljub Stijepović, ministri, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.11.2012. 15:58h

Lošom primjenom zakona 30-ak državnih organa napravilo je nepotreban ceh državnom budžetu od 13.542.855 eura u prošloj godini.

“Revizijom je utvrđeno da Ministarstvo finansija nije obezbijedilo primjenu Zakona o budžetu za 2011. kojim je predviđeno da se ukupne isplate po osnovu sudskih odluka realizuju na teret tekućeg budžeta potrošačke jedinice, koja je uzrokovala te troškove”, piše u dokumentu Državne revizorske institucije.

Dodaje se kako je činjenica da se uvećava iznos isplata na osnovu sudskih odluka, zbog čega je neophodno da Ministarstvo finansija sistemski uredi da te isplate realizuju potrošačke jedinice, koje su prouzrokovale te troškove.

S obzirom na to da se ovi izdaci kod nekih organa, zbog prirode njihovog posla, iz godine u godinu ponavljaju, ipak zabrinjava činjenica da umjesto trenda smanjenja, državni organi bilježe kontinuirani rast izdataka po ovom osnovu. Treba napomenuti da izdaci po osnovu sudskih sporova predstavljaju tekući izdatak jer nastaju u momentu donošenja pravosnažne presude

U izvještaju revizora, koji su utvrdili niz nezakonitosti u raspolaganju novcem iz državnog budžeta, se konstatuje da je “analizom podataka utvrđeno da ovi izdaci predstavljaju obaveze, po osnovu sudskih izvršenja, koje su proistekle iz 'rada' 30 državnih organa. Ona se isplaćuju preko Ministarstva finansija sa pozicije – Otplata obaveza iz prethodnog perioda”.

“S obzirom na to da se ovi izdaci kod nekih organa, zbog prirode njihovog posla, iz godine u godinu ponavljaju, ipak zabrinjava činjenica da umjesto trenda smanjenja, državni organi bilježe kontinuirani rast izdataka po ovom osnovu. Treba napomenuti da izdaci po osnovu sudskih sporova predstavljaju tekući izdatak jer nastaju u momentu donošenja pravosnažne presude”, objašnjavaju autori izvještaja.

Radulović uzalud upozorava

Na nezakonit rad državnih institucija, posebno Vladinih ministarstava već godinama upozorava predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović. Nakon svakog izvještaja o radu Upravnog suda, Radulović je javno prozivao i Vladu i ministarstva zbog nepoštovanja propisa i nezakonitog rada. Samo prošle godine 43 odsto tužbi pred Upravnim sudom podnijeto je zbog nezakonitog rada državne administracije, a postupci zbog toga su državni budžet su koštali oko 180.000 eura.

Prema podacima Upravnog suda, u 2011. godini održane su 603 usmene rasprave i poništeno najmanje 50-60 odsto odluka državnih organa.

Vlada plaća čak i obaveze NLB banke

U dokumentu državnih revizora se notira i primjer da je samo zbog nezakonitog rada Vlade iz budžeta otišlo 298.659,86 eura u korist DOO “Mediteran" Subotica, kao tužioca protiv tužene NLB Montenegrobanke AD Podgorica.

“Presuda je donesena i novac je isplaćen po osnovu ugovora o kupoprodaji akcija zaključenog između Vlade i Nove Ljubljanske banke DD Ljubljana, kojim je Vlada preuzela potencijalne obaveze NLB Montenegrobanke AD Podgorica po sudskim sporovima”, navodi se u izvještaju.

Bonus video: