Đaci se potukli u školi, otac dječaka kome je izbijen zub ogorčen na upravu

Škola nije prijavila kontakt policajcu da je došlo do tuče, a kada je trebalo da se dijete povede u bolnicu uputili su ga u Polikliniku
207 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Filipović, Foto: Vesko Belojević
Bojan Filipović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 28.11.2012. 20:29h

Trinaestogodišnjem R.F. iz Podgorice, učeniku osmog razreda OŠ “Pavle Rovinski”, drug iz odjeljenja M.B. je šakom izbio zub u tuči koja se dogodila u učionici.

Tuča u kojem je maloljetni R.F. zadobio povrede dogodila se u vrijeme đačkog odmora.

Otac povrijeđenog učenika Bojan Filipović prozvao je upravu škole, jer nije policiji prijavila tuču u kojoj je njegov sin povrijeđen.

“Ne krivim učenika koji je udario mog sina, to je isto moglo da se dogodi i njemu, a da pritom bude moj sin kriv. Nijesam zadovoljan kako je uprava škole postupila. Prvo nijesu prijavili kontakt policajcu da je došlo do tuče, a kada je trebalo da se dijete povede u bolnicu uputili su ga u Polikliniku, koja ne prijavljuje policiji povrede iz nasilja”, rekao je Filipović.

Ne krivim učenika koji je udario mog sina, to je isto moglo da se dogodi i njemu, a da pritom bude moj sin kriv. Nijesam zadovoljan kako je uprava škole postupila

“Zubar je kazao da je zub trajno oštećen i da će vremenom sam da ispadne. Uklonjen mu je živac kako ga nebi bolio, tako da sad može da čeka samo da mu zubar stavi vještački zub”, rekao je Filipović.

Njegov maloljetni sin tvrdi da nije prvi započeo tuču u kojoj je povrijeđen.

“Između prvog i drugog časa došlo je do manjeg gurkanja između mene i M.B. Tada nije došlo do tuče među nama. Tek kasnije između drugog i trećeg časa M.B je u učionici napravio ring i kazao da niko ne prilazi jer ćemo da se potučemo”, istakao je R.F.

Dodao je da mu je drug iz odjeljenja u tim trenucima kazao da šta god da bude u tuči da će ostati drugovi.

“Prije nego smo počeli, prvi me je mučki udario šakom, nakon čega sam pao. Vrlo brzo sam ustao i krenuo da mu vratim udarac, ali drugovi koji su nas gledali kazali su mi da krvarim iz usta”, rekao je učenik.

Nakon toga tuča je bila završena, kaže dječak.

“Otišao sam u kupatilo gdje sam na ogledalu primijetio da mi je zub nije na mjestu”, istakao je R. F.

Nakon što je nastavno osoblje čulo šta se desilo, nastavnica je dječake odvela kod direktorice škole, kazao je “Vijestima” učenik.

“Zvala je majku i rekla joj šta se desilo. Nakon toga poveli su me kući, a onda me je nastavnica odvela u Polikliniku”, rekao je R. F.

Papić: Odlučili smo se za pedagoške mjere

Direktorica Osnovne škole “Pavle Rovinski” Marijana Papić kazala je “Vijestima” da je u toku procedura kojom će se utvrditi činjenice.

“Nakon toga, primijenićemo vaspitne mjere u skladu sa propisanim Pravilnikom o vaspitnim mjerama”, kazala je Papić.

Na pitanje zašto, kako tvrdi Bojan Filipović, nijesu prijavili slučaj kontakt policajcu, Papić je odgovorila da je uprava škole postupila u skladu sa Zakonom.

“Uprava škola je postupila u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Nakon incidenta je odmah obavijestila roditelje. Pošto je procedura u toku, a u cilju zaštite maloljetnih učenika, odličnih učenika primjernog vladanja, odlučili smo se za pedagoške mjere”, rekla je Papić.

U skladu sa Zakonom, učeniku može biti smanjenja ocjena iz vladanja, ili izrečena najstrožija kazna - premještanje u drugu školu.

Bonus video: