Veliki brat sa Dajbabske gore: Dokle seže pogled s tornja

Na tornju Agencije za elektronske komunikacije je postavljen skupocjeni video nadzor visoke rezolucije koji može vrlo jasno da nadgleda dobar dio Podgorice
209 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 18:28h

Glavni kontrolno-mjerni centar na Dajbabskoj gori posjeduje video nadzor visoke rezolucije vrijedan oko 20 hiljada eura, koji može vrlo jasno da nadgleda dobar dio Podgorice, u prečniku dva do tri kilometra, saznaju „Vijesti“.

Izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije Zoran Sekulić kazao je „Vijestima“ da se, uprkos velikim mogućnostima, video nadzor koristi isključivo za nadgledanje imovine Agencije, čime se ne narušava Zakon o zaštiti ličnih podataka.

„Pomenuti sistem video nadzora isključivo se koristi u svrhu tehničkog obezbjeđenja Glavnog kontrolno-mjernog centra i pristupne saobraćajnice sa instaliranom infrastrukturom koje su u vlasništvu ove Agencije. Isti je projektovan i dimenzionisan isključivo za te potrebe i u druge namjene se ne može koristiti“, rekao je Sekulić.

„Pokretna kamera instalirana na objektu Glavnog kontrolno-mjernog centra služi u svrhu nadzora pristupne saobraćajnice i infrastrukture postavljene u trupu iste, a koje su u vlasništvu ove Agencije“

Osim tih kamera koje nadziru prilaze pomenute građevine, iznad tri kupole građevine, postavljena je i pokretna kamera visoke rezolucije.

Na pitanje „Vijesti“ kakva je njena namjena, iz Agencije je odgovoreno: „Pokretna kamera instalirana na objektu Glavnog kontrolno-mjernog centra služi u svrhu nadzora pristupne saobraćajnice i infrastrukture postavljene u trupu iste, a koje su u vlasništvu ove Agencije“.

Sekulić je kazao da je pomenuti video nadzor plaćen 20.080 eura.

"Shodno Zakonu o javnim nabavkama, te Finansijskom planu Agencije koji odobrava Skupština Crne Gore, u 2011. godini je sproveden javni tender za izvođenje završnih radova na Glavnom kontrolno-mjernom centru. Sastavni dio tenderske dokumentacije je bilo i instaliranje sistema video nadzora na ovom objektu. Video nadzor je instaliran u cilju zaštite imovine Agencije, odnosno objekta, saobraćajnice, infrastrukture instalirane u trupu saobraćajnice, kao i zaposlenih, koji rade u ovom objektu“, rekao je Sekulić.

Sekulić je kazao da imajući u vidu vrijednost i lokaciju objekta, njegovu arhitektonsku specifičnost i specijalnu namjenu i centralnu poziciju u sistemu kontrole i monitoringa radio-frekvencijskog spektra u Crnoj Gori, objekat je dodatno obezbijeđen i fizičkom zaštitom.

“Ovlašćeno društvo za obezbjeđenje imovine i lica, takođe vrši nadzor nad imovinom Agencije. Službenici ovog društva obezbjeđuju objekat neprekidno 24 časa dnevno i imaju pristup sistemu video nadzora isključivo u svrhu kvalitetnog obavljanja poslova obezbjeđenja”, rekao je Sekulić.

Galerija

Bonus video: