Učenici ekonomske škole posjetili Skupštinu

Cilj posjete je bio da članovi Učeničkog parlamenta steknu realnu sliku o parlamentarnom radu
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2012. 17:20h

Grupa od 80 učenika pravno-administrativnog smjera srednje Ekonomske škole "Mirko Vešović" u Podgorici, posjetila je Skupštinu Crne Gore i tom prilikom se upoznala sa aktivnostima organizacijom, nadležnostima i funkcijama u toj instituciji.

Cilj posjete je bio da članovi Učeničkog parlamenta, na čiju inicijativu je organizovana posjeta, steknu realnu sliku o parlamentarnom radu, što će doprinijeti, prema riječima organizatora, namjeri da nakon fakulteta zaposlenje potraže u nekoj od državnih institucija.

Učenik pravno-administrativnog smjera Luka Đurović rekao je da je posjeta Skupštini Crne Gore bila izazov.

"Posjeta Skupštini je pravi izazov jer svi želimo da budemo dobri i uspješni pravnici. Razmišljao sam da budem u parlamentru, i za sada ne bih ništa promijenio", rekao je Đurović.

Posjeta Skupštini za Anastasiju Dabanović predstavlja ispunjenje njenih očekivanja.

"Uglavnom smo dobili odgovore na sva pitanja. Interesovalo nas je kada se donosi Ustav, ko je predsjednik Skupštine i kada se bira. Smatram da bi se u parlamentu trebalo raspravljati o važnim pitanjima, koja se tiču nas srednjoškolaca, a prije svega trebalo bi poboljšati nastavne jedinice, urediti škole i organizovati više van nastavnih aktivnosti", rekla je Dabanović.

Marija Stožinić je zamišljala da je Skupština veća ali i da bude jednog dana zaposlena u parlamentu.

"Na neki način sam zamišljala da budem u parlamentu ali ima mnogo stvari koji našu državu čine lošom i što bi trebalo prmijeniti. Mnogo ljudi žive na ulicama, bez hrane i to je najveći problem u Crnoj Gori", rekla je Stožinić.

Miladina Šaranovića je interesovalo da li je bilo fizičkih obračuna u parlamentu, kao i da li je žena nekada bila predsjednik države.

"Dobili smo odgovor da je žena jednom bila predsjednik i daje vrlo brzo napustila svoje mjesto. Međutim, nijesmo dobili konkretan odgovor zašto je tako brzo odustala. Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je pokazao nepoštovanje prema omladini jer se nije pojavio", rekao je Šaranović.

Posjetom Skupštini učenici su željeli da doprinesu jačanju skupštinskog programa "Otvoreni parlament" i ostvarivanju principa transparentnosti rada Skupštine.

Posjeta predstavlja nastavak uspješne saradnje sa Učeničkim parlamentom srednje Ekonomske škole iz Podgorice, čija je prva grupa od 80 đaka već boravila u Skupštini u prvoj polovini godine, a trećim zasijedanjem Dječijeg parlamenta predsjedavao je upravo predsjednik Učeničkog parlamenta Ekonomske škole "Mirko Vešović".

Galerija

Bonus video: