Građani: Napad na novinara bi trebalo da bude napad na službeno lice

Prema istraživanju CEDEM-a, 72,1 odsto ispitanika smatra da su TV Vijesti nezavisne u odnosu na Vladu i vlast, 62,6 navodi da su to dnevne novine Vijesti
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2012. 19:45h

Najveći broj građana Crne Gore generalno daje pozitivnu ocjenu za stanje medijskih sloboda u našoj zemlji, dok 55 odsto smatra da napad na novinara treba tretirati kao napad na službeno lice pokazalo je istraživanje "Stavovi građana o medijskim slobodama u Crnoj Gori".

Najveći broj ispitanika, čak 55 odsto, smatra da su prava crnogorskih novinara uglavnom zaštićena

Istraživanje je obuhvatilo 1030 ispitanika, a sproveo ga je Centar za demokratiju i ljudska prava u saradnji sa misijom OEBS-a u Crnoj Gori u julu ove godine.

Kako je saopštio glavni metodolog u CEDEM-u, Miloš Bešić, istraživanje je pokazalo da gotovo svaki drugi ispitanik smatra da se kršenja medijskih prava i sloboda dešavaju, ali da to nije naročito izraženo, dok skoro 37 odsto njih ističe da se medijske slobode krše u velikoj mjeri.

Prema njegovim riječima, skoro trećina anketiranih građana smatra da je za kršenje medijskih prava i sloboda najodgovornija vlast na državnom nivou, dok petina građana smatra da to kršenje ne postoji.

Veliki slučajevi

Bešić je kazao da je samo 104 od 1.030 ispitanika navelo konkretne primjere kršenja medijskih sloboda.

„Gotovo 55 odsto građana podržava mjeru da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti“

„Ispitanici su tu navodili uglavnom velike slučajeve, kao što je napad na novinara Vijesti Oliveru Lakić, slučaj gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, ubistvo urednika Dana Duška Jovanovića i paljenje vozila Vijesti“, rekao je Bešić.

On je objasnio da su ljudima u glavi veliki slučajevi kao što su ovi, dok oni ne misle na manje slučajeve, sa kojima se novinari suočavaju svakodnevno.

Najveći broj ispitanika, čak 55 odsto, smatra da su prava crnogorskih novinara uglavnom zaštićena, dok 53 odsto smatra da država treba da donese posebne mjere kako bi se oni dodatno zaštitili.

TV Vijesti, Tatjana Ašanin

„Gotovo 55 odsto građana podržava mjeru da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti“, istakao je Bešić.

Prijetnje i pritisci ozbiljan problem

On je naveo da nešto više od 37 odsto ispitanika smatra da su prijetnje i pritisci na novinare ozbiljan problem u Crnoj Gori, za 30 odsto je to veoma ozbiljan problem, dok njih 24 ocjenjuje da to više nije nego što jeste problem.

Istraživanjem je izmjereno i da su od štampanih medija najčitanije Vijesti

Istraživanje je pokazalo da je najgledanija televizija Vijesti, sa indeksom gledanosti 0,63, dok je na drugom mjestu Prvi program Javnog servisa sa 0,54. Televizija Pink takođe ima indeks gledanosti od 0.49, dok najmanji indeks gledanosti, manji od 0.3, imaju televizije Montena, MBC i Elmag.

Kako je kazao Bešić, istraživanje je pokazalo da su povjerenje u medije i gledanost tih medija povezani, pa kada se mjeri povjerenje u velikoj mjeri se mjeri i gledanost.

"Kada je riječ o televiziji Vijesti i TVCG, podatak o povjerenju je identičan kao podatak o gledanosti, dok kod svih ostalih građani izražavaju veće povjerenje nego što stvarno gledaju te medije", objasnio on.

Istraživanjem je izmjereno i da su od štampanih medija najčitanije Vijesti. Tako je gotovo svako izdanje ovih dnevnih novina čitalo skoro 16.5 ispitanih građana, dok je skoro 12 odsto čitalo svako izdanje Dana. Ispitanici najviše povjerenja imaju u Vijesti, koje imaju indeks povjerenja od 0,57, zatim u DAN – 0,51 i Pobjedu 0,43, dok Monitor ima indeks povjerenja 0,39.

Prema istraživanju CEDEM-a, 72,1 odsto ispitanika smatra da su TV Vijesti nezavisne u odnosu na Vladu i vlast, 62,6 navodi da su to dnevne novine Vijesti, dok 60,9 odsto ispitanika smatra da je Dan nezavisan u odnosu na vladajuće strukture. Za Dnevne novine 43,9 odsto ispitanika smatra da su nezavisne u odnosu na Vladu, TV Atlas 42,4, Pobjeda 36,7, TV In 36,5, a 31,6 odsto ispitanika ocjenjuje da je TV Crne Gore nezavisna u odnosu na vlast.

Galerija

Bonus video: