Marković: Ne može Lukšić pričati da institucije rade loše

Ministar pravde je bio izričit da niko iz Vlade nije imao takvih kontakata
68 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2012. 10:38h

Potpredsjednik Vlade Duško Marković rekao je juče da niko u Crnoj Gori, pa ni premijer Igor Lukšić, ne može reći da državne institucije ne mogu da odgovore svojim obavezama.

Lukšić je, nakon izbijanja afere “Listing”, izjavio da bezbjednosne službe nijesu funkcionalne do te mjere da pronađu krivca i završe istragu o tome ko je plasirao medijima listinge razgovora.

Afera “Listing” nastala je nakon što je “Dan” objavio telefonski listing Daraka Šarića, prema kome je taj odbjegli Pljevljak vodio razgovore sa Lukšićem i tadašnjim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom. Oni su to oštro demantovali.

Komentarišući Lukšićevu ocjenu, Marković je gostujući na televiziji “Vijesti” rekao da nerješavanje tog slučaja ne leži u nesposobnosti policije i ANB-a.

“Niko u Crnoj Gori ne može reći da ne vjeruje u sposobnost državnih institucija, da mogu da odgovore svojim obavezama... Ne mislim da nerješavanje afere leži u nesposobnosti i u policiji i u Agenciji. Ne vjerujem da se radi ni o diskriminaciji premijera”.

“Radi se o jednom kompleksnom slučaju, koji je povezan sa informatičkim segmentom, koji je teško dokaziv, jer mi očigledno nemamo dovoljno znanja... Moje posljednje informacije govore da tužilaštvo analizira stepen i kvalitet prikupljenih dokaza, da bi moglo da se odredi prema tome”, kazao je Marković. On je ponovio kako misli da je glavna meta te afere bio bivši šef policije Veselin Veljović.

Marković je kazao da smatra da je na “nižem nivou” bilo pojedinaca iz državnih institucija koji su sarađivali sa Darkom Šarićem.

Bio je, međutim, izričit da niko iz Vlade nije imao takvih kontakata s odbjeglim Pljevljakom i rekao da treba da odgovaraju svi koji su bili povezani sa njim, ako se za to pronađu dokazi.Novinar je podsjetio da je Marković nedavno primio delegaciju tužilaca iz američke države Delaver, gdje je Darko Šarić imao of-šor firmu.

Na pitanje, da li je jedna od tema razgovora bio i Šarić, Marković je kazao: “Ne, nije. Te činjenice sam se sjetio tek nakon našeg sastanka”, rekao je Marković.On je kazao da su kriminalne strukture Safeta Kalića i Šarića veoma ozbiljne kriminalne strukture.

“Vidimo ovih dana kako propadaju ti postupci. U Sloveniji je oslobođen optužbe čovjek, koji se pominjao kao dio mreže Šarića. Nije bitno iz kojeg razloga je pala optužnica, ali to su veoma moćne strukture koje su imale upliv u bezbjednosnim strukturama, koje su mogle doći do podataka šta se radi protiv njih”, rekao je Marković.

„Znam više nego direktor policije

Marković je kazao da nema e ništa čudno u tome da se dogodi da on i direktor Uprave policije Božidar Vuksanović daju oprečne informacije. Ministar pravde je to kazao na konstataciju da je Vuksanović ranije tvrdio da Naser Keljmendi, dok je bio u Crnoj Gori, nije bio pod nadzorom, što je bilo suprotno njegovim tvrdnjama. “

Nije to ništa čudno. Direktor policije nema mnoga saznanja koja imamo, nije to za čuđenje”, rekao je Marković.

Marković je kazao da tužilaštvo neopravdano dugo čeka da se izjasni da li fabrika cigareta u Mojkovcu posluje legalno

Na pitanje odakle mu ta saznanja, kazao je: “Pa zbog toga što pratim stvari. Nisam korisnik biltena, ali pratim šta radi tužilaštvo, kako se odvijaju predmeti i tako dalje”.

On, međutim, tvrdi da ne postoji nekoordinacija Uprave policije i drugih državnih organa.

“Vuksanović je kao profesionalac vjeovatno imao potrebu da sačuva neke podatke u fazi rada u slučaju Keljmendi u tom trenutku. Kao što znate bila je pokrenuta akcija hapšenja, on je bio u bjekstvu, policije regiona su bile u potrazi za njim, i vjerovatno nije htio da se upušta u detalje vezano za taj slučaj”, rekao je Marković, i dodao da govori samo istinu.

Nije znao da je Jovanić suvlasnik

Marković je kazao da je, tek nakon što su medji potegli slučaj Bora Jovanića, saznao da je ovaj suvlasnik privatne firme. Carinik Jovanić osuđen je zbog primanja mita od 150 eura, a na predlog Markovića, kazna mu je prepolovljena s obrazloženjem da je slabog socijalnog stanja.

Na pitanje, da li je znao da je Jovanić suvlasnik privatne firme, Marković je odgovorio: “Vidio sam kasnije, kada se to pitanje otvorilo... To je dio našeg propusta, da nemamo sve informacije. Ali, ih i ne možemo imati. Mi ne možemo tražiti podatke, jer to nije predviđeno zakonom”, kazao je Marković.

Neka tužilaštvo kaže radi li fabrika cigareta legalno

Marković je kazao da tužilaštvo neopravdano dugo čeka da se izjasni da li fabrika cigareta u Mojkovcu posluje legalno.

“Zaplijenjena je sva finansijska dokumentacija i data je finansijskom vještaku na ocjenu. Mislim da se neopravdano dugo čeka finansijsko tumačenje poslovanja fabrike cigareta u Mojkovcu i neopravdano dugo se čeka odluka tužioca, baš sa aspekta špekulacija da ta fabrika nelegalno posluje”, rekao je Marković.

On je dodao da je razgovarao sa vrhovnim državnim tužiocem Rankom Čarapić povodom informacije da nakon smrti načelnika rožajske policije Ernada Kalača nikada nije urađena obdukcija njegovog tijela. “Imam informaciju da oni intenzivno rade na tom predmetu. To je jedino što sada mogu reći”, zaključio je Marković.

Galerija

Bonus video: