Klasik bi bio bolji, ali roditelji insistiraju na monografijama

"Glavni grad je mogao odabrati djelo koje se bavi nasljeđem Duklje, arheologijom, ljepotama zemlje, digitalnim društvom... ", smatra Božena Jelušić
175 pregleda 14 komentar(a)
Istorija Podgorice, Foto: Milica Đurović
Istorija Podgorice, Foto: Milica Đurović
Ažurirano: 15.06.2018. 17:50h

Knjiga “Istorija Podgorice - hronologija događaja” koju je Glavni grad darivao najboljim podgoričkim osnovcima i čiji dio sadržaja je dio javnosti problematizovala, nije bila najsrećniji izbor, ocijenila je profesorica književnosti i književni kritičar Božena Jelušić.

Knjiga, koju je prije dvije godine izdao Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, je hronološko nabrajanje događaja od 3. vijeka prije nove ere, za koje je autor Danilo Burzan procijenio da su važni za istoriju Podgorice. U dijelu koji se odnosi na crnu hroniku pominje se eksplozija džipa starlete Soraje Vučelić, ali nisu navedeni neki datumi brojnih napada na novinare, a u drugim djelovima se navode datumi otvaranje pojedinih butika, firmi...

Profesorica Jelušić smatra da je Glavni grad mogao odabrati drugu knjigu, to bi, prema njenom mišljenju, moglo biti djelo koje se bavi nasljeđem Duklje, arheologijom, ljepotama zemlje, digitalnim društvom...

“Jednako bi bio problem da su odabrali “Gorski vijenac” u luksuznom izdanju, ali mogao se odabrati neki klasik ili enciklopedija”, smatra Jelušić, koja bi djeci, da je u prilici da odlučuje, poklonila knjigu koja se bavi uticajem masovnih medija, studiju medija ili knjigu o demokratskom građanstvu.

Iz Glavnog grada objasnili su da je “Istorija Podgorice” knjiga renomiranog autora, koji je dobitnik nagrada i priznanja.

“Knjigu su preporučile i recenzije poznatih Podgoričana među kojima su profesor Husein Ceno Tuzović koji ističe da je riječ o “djelu koje bi trebalo da ima svaka podgorička familija’”.

Tuzović u recenziji navodi, prenosi Glavni grad, da će u svim poglavljima ove “neobične, ali izuzetno vrijedne knjige čitalac naći mnoštvo veoma zanimljivih podataka, naravno, sa datumima o pojedinim događajima”...

I dr Radoje Pajović, u recenziji hvali djelo, navodeći da je “Burzan na originalan način našao pristup kako da nam istoriju Podgorice kao na dlanu prikaže u svim njenim segmentima, na najinteresantniji način”...

U odgovorima Glavnog grada tvrdi se da je “upravo zahvaljujući ocjeni stručne javnosti, Sekretarijat za kulturu i sport odlučio da djelo objavi”.

Knjiga “Istorija Podgorice” sadrži 23 poglavlja u kojima su hronološki navedeni datumi sa kratkim opisom događaja koji se odnose na istoriju, kulturu, sport, trgovinu i druge oblasti...

Jelušić smatra da je knjiga hronologija, a da su navedeni datumi bez dubljeg značenja.

Informacija o nagradama lučonošama polumaturantima izazvala je oprečne komentare na društvenim mrežama, a jedan od roditelja, ljekar Vladimir Dobričanin izrazio je veliko razočaranje, navodeći na Fejsbuku da su darodavci potcijenili djecu.

Na društvenim mrežama komentarisalo se da je otvaranje ove priče medijsko spinovanje i da je politički upereno protiv Glavnog grada.

Takođe i da je nekada poklon za đake bila “Tvrđava” a da je “Istorija Podgorice” samo još jedan “dokument ružnog vremena, kao i pečat vladanja jedva pismenih”.

“Nije sporno da postoji takva knjiga kao hronika vremena, neko će jednom zapisati kad Tivat bude obrađivao da je Ema nosila 7 gr... ali to nije za odlikaše”, jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Iz Ministarstva prosvjete nisu željeli da komentarišu odluku Glavnog grada, dok je doskorašnja odbornica Demokratskog fronta Branka Bošnjak izjavila da nije imala priliku da vidi knjigu, ali to što se u njoj mjesto nalazi i jedna starleta, smatra skandaloznim.

Do prošle godine poklanjali monografiju “Podgorica”

Sekretarijat za kulturu i sport je, do prošle godine, u okviru manifestacije “Dan najboljih”, najboljim učenicima poklanjao monografiju “Podgorica” koju je izdao Glavni grad 2013, a nakon čega je, navode, ostao mali broj primjeraka.

“U početku su se poklanjale knjige koje su mogle služiti za lektiru i beletristika, ali su roditelji i đaci sve više insistirali na enciklopedijskim i monografskim izdanjima koja bi služila svim generacijama u porodici. Za prethodne četiri godine najboljim đacima podijelili smo monografije: “Crnogorska nošnja” Zorice Mrvaljević, “Kulturna baština Podgorice”, “Monografija Podgorice”, “Sveti knez Vladimir Dukljanski” i monografiju “Kralj Nikola u djelima likovnih umjetnika”, zatim antologiju poezije “Crnogorska moderna” Branka Banjevića, studiju “Počeci pismenosti u Crnoj Gori” Božidara Šekularaca, knjigu “13. jul” Radovana Radonjića, kao i “Pripovijetke” Sretena Asanovića… Ovakav izbor naslova izraz je našega uvjerenja, mišljenja da đacima treba predstaviti stvaralaštvo domaćih autora”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Sekretarijat manifestaciju “Dan najboljih” organizuje gotovo dvije decenije.

Bonus video: