CRNVO: Lokalne samouprave ne objavljuju ugovore

Iz te nevladiane organizacije su podsjetili da su vršili nadzor nad primjenom izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi
0 komentar(a)
šavnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
šavnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.11.2012. 12:44h

Crnogorske opštine ne poštuju zakonsku obavezu da na svojim internet stranicama objavljuju odluke o dodjeli poslova i zaključene ugovore sa pravnim i fizičkim licim i druge akte, saopšteno je iz Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

Iz te nevladiane organizacije su podsjetili da su vršili nadzor nad primjenom izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi.

„One se odnose na obavezu jedinica lokalne samouprave da na svojim internet stranicama objavljuju odluke o dodjeli poslova i usluga i zaključene ugovore sa pravnim i fizičkim licima, kao i pojedinačne odluke i druge akte i ugovore zaključene u postupku raspolaganja imovinom opštine“, kaže se u saopštenju CRNVO.

Iz te NVO su naveli da su podaci pokazali da je primjena zakona u tom dijelu oskudna i da takav trend sigurno neće unaprijediti transparentnost rada lokalnih samouprava.

„U Crnoj Gori još postoje opštine koje nemaju svoju internet prezentaciju. To su Šavnik, Plav i Plužine. Ovakvo stanje predstavlja ogromnu prepreku za rad ovih lokalnih samouprava, komunikaciju sa građanima, transparentno poslovanje i primjenu zakona“, ocijenili su iz CRNVO.

Prema njihovim riječima, pretraživanjem sajtova 18 opšina koje imaju zvaničan sajt, deset ima objavljene ugovore koji su bili predmet istraživanja CRNVO.

„Ali napominjemo da je većina opština ugovore objavila nakon dostavljanja naših zahtjeva za slobodan pristup informacijama, što je pokazatelj neažurnosti u lokalnim samoupravama ili nepoznavanja osnovnih propisa koje su u obavezi da sprovode“, smatraju u toj NVO.

Oni su naveli da su opštine kod kojih pretraživanjem sajta nijesu nađeni objavljeni ugovori od stupanja na snagu izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi- Andrijevica, Bijelo Polje, Danilovgrad, Herceg Novi, Nikšić i Rožaje.

Iz CRNVO su kazali da su u odgovorima koje su dobili iz opština često navođene odluke i ugovori iz oblasti javnih nabavki, „što je posebno utvrđeno Zakonom o javnim nabavkama, a ne Zakonom o lokalnoj samoupravi“.

„Stoga, osim neažurnosti, može se konstatovati izvjestan stepen nepoznavanja sistemskog zakona i Zakona o javnim nabavkama, od lokalnih službenika“, kaže se u saopštenju.

U CRNVO smatraju da je ta zakonska odredba jedna od najznačajnijih u cilju povećanja javnosti rada lokalne samouprave, ali su kazali i da se postavlja pitanje da li je njenom uvođenju prethodila bilo kakva analiza stanja u jedinicama lokalne samouprave

„Očigledno nije, jer bi takva analiza pokazala da makar tri, ako ne i više opština, nemaju tehničke kapacitete da primijene zakon, a velika većina ni ljudske resurse koji su adekvatno upoznati sa ovim normama te se mogu starati o njihovoj primjeni“, navodi se u sopštenju.

Iz CRNVO su ocijenili da dok god ne postoje sankcije za neizvršavanje zakonskih obaveza, lokalne samoupave diskreciono odlučuju koji će ugovori biti javni, a koji ne.

Bonus video: