Promovisali hraniteljstvo u Beranama

U Beranama je 29 djece smješteno u hraniteljske porodice. Od tog broja samo je četvoro djece smješteno u dvije nesrodničke porodice
135 pregleda 0 komentar(a)
Centar za socijalni rad, Berane, Foto: Tufik Softić
Centar za socijalni rad, Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 15.06.2018. 15:27h

Beranski Centar za socijalni rad organizovao je Dan otvorenih vrata kako bi promovisao hraniteljstvo i ukazao na mjere koje sprovode kada je u pitanju nasilje u porodici.

“Pozvali smo danas predsjednike mjesnih zajednica naše opštine kako bi ih upoznali sa radom Centra i nekim od podataka koje smo dobili analizirajući slučajeve porodičnog nasilja u Beranama. U 2017. godini registovano je 37 porodica gdje su preduzete radnje iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. U tim porodicama je registovano 40 lica, od čega je 25 djece”, kazala je specijalna pedagoškinja Marijana Tajić.

Ona je ukazala na porast nasilja nad starim licima, tako da su u toku prethodne godine u ovom Centru registrovali osam takvih slučajeva.

Tim Centra za socijalni rad, koji su pored Marijane Tajić činile i psihološkinja Marija Tajić i socijalna radnica Danijela Golubović, promovisao je hraniteljstvo, o kojem se govori već par godina kroz kampanju UNICEF-a “Svako dijete treba porodicu”.

“U Beranama je 29 djece smješteno u hraniteljske porodice. Od tog broja samo je četvoro djece smješteno u dvije nesrodničke porodice, a ostalih 25 smješteno je u 16 srodničkih porodica”, dodala je Tajić.

Strategijom razvoja hraniteljstva u Crnoj Gori predviđeno je inteziviranje razvoja hraniteljstva, jer se institucionalni smještaj u razvijenim zemljama smatra prevaziđenim i krajnjim nužnim rješenjem.

Država hraniteljskoj porodici mjesečno opredjeljuje 200 eura, kojoj se dodaje još 60 za jedno dijete, za svako sledeće dijete još 30 eura i 32 eura dodatka za djecu.

Bonus video: