Jevrejska unija dobila predstavništvo u Podgorici

Jevrejska zajednica u Crnoj Gori trenutno broji 107 jevreja, ali ih i van nje u Crnoj Gori ima preko 300
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2012. 19:31h

Predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jaša Alfandari najavio je da će od 1. januara Crna Gora dobiti svog prvog rabina, i da će u Glavnom gradu biti izgrađena sinagoga i kulturni centar.

"Ma koliko to nemoguće zvučalo, pronašli smo rabina koji je i crnogorac i rabin", našalio se Alfandari.

On je tokom otvaranja kancelarije predstavništva Evropske Jevrejske unije (EJU) u Crnoj Gori i Jugoistočnoj Evropi pojasnio da su u toku pregovori sa čelnicima Galvnog grada o lokaciji sakralnog objekata.

"Kroz dva mjeseca dobićemo lokaciju za gradnju sinagoge i kulturnog centra, u kojem će se pjevati jevrejske pjesme i igrati jevrejski folklor, i na taj način širiti jevrejska kultura U Crnoj Gori", kazao je Alfandari.

Kancelarija predstavništva EJU-a u Jugoistočnoj Evropi otvorena je juče u Ulici Bratstva i Jedinstva u Podgorici.

Izvršni direktor EJU-a Tomer Orni svečano je otvorio "centar EJU-a u Jugoistočnoj Evropi", a prisustvovali su i predsjednik kancelarije Vesna Klajn, portparol Rabinovič Oleg, predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jaša Alfandari i savjetnik predsjednika vlade Crne Gore Srđan Spajić.

"Ova kancelarija će služiti kao uporište EJU-a za cijelu Jugoistočnu regiju. Ovo je rezultat mojih pređašnjih posjeta predsjedniku , premijeru, ministru spoljnih poslova i gradonačelnicima svih većih gradova u Crnoj Gori", kazao je Orni.

Tvrdi da je Crna Gora pogodna država za otvaranje ovakve kancelarije, jer je to zemlja u kojoj vlada tolerancija u kojoj nema rasne, niti nacionalne mržnje, i po tome je idealna za širenje uticaja Jevrejske zajednice.

"Cilj ove kancelarije jeste da se promoviše Jevrejska zajednica i da se sve jevrejske zajednice ujedine u jednu zajednicu. U isto vrijeme, treba du budemo aktivni učesnici u lokalnom društvu", kazao je Orni.

Istakao je da će otvranje ove kancelarije pomoći Crnoj Gori oko evropskih integracija jer se ovim šalje jasna poruka svijetu da je Crna Gora dio Evrope.

"Crna Gora ima predivnu budućnost pred sobom. Ima pozitivne faktori koje Evropa treba. Zato podržavamo svaki napor Crne Gore da napreduje na evropskoj skali. Zajedno u saradnji sa briselom ćemo da promovišemo Crnu Goru i ono što ona ima da ponudi", kazao je Onri.

Alfandari je naveo da jevrejska zajednica u Crnoj Gori trenutno broji 107 jevreja, ali ih i van nje u Crnoj Gori ima preko 300.

Galerija

Bonus video: