Od danas "PG saobraćaj" duplo jeftiniji

"PG saobraćaj" prevozi putnike na ukupno 15 gradskih i prigradskih linija
118 pregleda 17 komentar(a)
autobusko stajalište, Foto: Irena Jovanović
autobusko stajalište, Foto: Irena Jovanović
Ažurirano: 12.11.2012. 08:12h

Autobuska karta na gradskim linijama na kojima saobraća "PG saobraćaj" od danas iznosiće 40 centi, što je za duplo niže od dosadašnje.

Vlasnik „PG saobraćaja” Haris Alivodić se na taj potez odlučio, kako kaže, nakon višemjesečnog razmišljanja, koje je prouzrokovao mali broj putnika na svim gradskim linijama.

Ipak, za sada karta na prigradskim linijama koštaće isto.

"PG saobraćaj" prevozi putnike na ukupno 15 gradskih i prigradskih linija.

"Tačno je da sam dugo razmišljao o smanjenju cijene karte na gradskim linijama, dok će u prigradskom saobraćaju za sada ostati nepromijenjena, ali ćemo narednih dana vidjeti koliko je moguće i njih smanjiti. Nova cijena karte nije isplativa, ali smo se na ovaj potez odlučili u želji da privučemo što veći broj putnika i tako rapidno smanjimo broj divljih taksista, odnosno prisutnost nelojalne konkurencije", objasnio je svoju odluku Alivodić.

Ostali mijenjaju ako grad pomogne

Za razliku od "PG saobraćaja", gradski prevoznici "BLT – Trgopolje" i "Montenegroprevoz Pejović" za sada neće mijenjati cijenu karte.

“Za sada nećemo mijenjati cijenu karte jer ne vidimo ekonomsku isplativost takvog poteza. Oduvijek je cijena karte bila jednaka cijeni litra goriva, tako da je i sadašnja cijena autobuske karte značajno ispod te granice”, kazao je Božo Bulatović, vlasnik “BLT – Trgopolje”.

Bulatović smatra da je smanjenje cijene moguće samo ukoliko Glavni grad pomogne, a problem predstavlja i činjenica da je od 15. novembra neophodno imati zimske gume.

“Što se tiče Alivodića, on je vjerovatno pronašao neku računicu u kojoj računa na značajno smanjenje broja divljih taksista, u šta ja ne vjerujem. Jedina mogućnost za smanjenje cijene karata je da nas pomogne Glavni grad, bez nje to nije moguće. Predlagali smo predstavnicima grada i da oni prodaju karte, a da nama samo plaća troškove za najam prevoza. Ipak, ukoliko se potez Alivodića pokaže kao ispravan i mi ćemo se priključiti tom pojeftinjenju, za sada je moguće da smanjimo cijenu karte za deset centi", dodao je Bulatović.

Direktor "Montenegroprevoza Pejović" Danilo Pejović smatra da ni sadašnja cijena karte nije rentabilna i da bi ovakvim potezom mogli samo dodatno da izgube.

"Razmišljamo o tome, ipak za sada nećemo mijenjati cijenu karte, ali vidjećemo kako će sve to da funkcioniše u narednom periodu. Mi nijesmo u situaciji da eksperimentišemo sa cijenom karte da nas to ne odvede u još veće gubitke jer ni sa 80 centi nijesmo rentabilni. Svjesni smo da 80 centi većina građana nije u mogućnosti da plati i u takvoj situaciji je jako teško poslovati", zaključio je Danilo Pejović.

Bonus video: