Održana sedma "Kostanjada" u Kotoru

Kao i prethodnih godina gosti su imali priliku da pogledaju prezentaciju i uživaju u degustaciji iju proizvoda od koštanja i zdrave hrane
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2012. 14:48h

Tradicionalna manifestacija "Kostanjada" sedma po redu održana je na platou ispred stolivskog Doma kulture "Niko Bilafer", u organizaciji Udruženja "Kamelija" Stoliv i tamošnje Mjesne zajednice.

Kao i prethodnih godina gosti su imali priliku da pogledaju prezentaciju i uživaju u degustaciji iju proizvoda od kostanja i zdrave hrane, kao i domaćih "mladih" vina. Priređena je i izložba radova likovnih umjetnika i dječijih školskih radova. Za ovu priliku pripremljeno je 300 kilograma pečenih kostanja koji su se dijelili brojnim posjetiocima.

Na manifestaciji su se predstavili i maslinari, proizvođači vina i zdrave hrane, kao i pčelari iz svih krajeva Boke, Bara, Cetinja i Pogdorice.

Pripremljen je bogat kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali, folklorni ansambli i mažoretke iz Bara, Tivta i Kotora, a likovne i literarne radove predstavili su učenici osnovnih škola sa područja Kotora, Tivta, Podgorice i Cetinja.

Svoj program priredili su i učenici kotorske Muzičke škole "Vida Matjan" kao i štićenici kotorskog Resursnog centra Kotorza školovanje i rehabilitaciju lica sa poremećajima sluha i govora koji su imali svoj štand sa specijalitetima od kostanja.U okviru manifestacije organizovani su i izleti pješačkim stazama u Gornji Stoliv i na brdo Vrmac.

Vinko Vujović ispred NVO Kamelija kazao je da se ovom manifestacijom želi očuvati jedna vjekovna i poznata tradicija na ovim prostorima , a to je valorizacija biljne vrste kostanja koja raste na padinama brda Vrmac.

Posjetioce je pozdravio direktor Turističke organizacije Kotora Mirza Krcić, i pohvalio organizatore.

Savjetnik u ministrstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Miloš Janković koji je i svečano otvorio Kostanjadu, kazao je da je to tradicionalna manifestacija kojom se želi očuvati vjekovna tradicija na ovim prostorima prozvodnja kostanja.

"Ministrstvo tradicionalno podržava ovu manifestaciju, prepoznatu kao izuzetno važnu i korisnu, koja ima plemenite ciljeve jer poziva na druženje i zabavu, ali i na jačanje svijesti ljudi o o neophodnosti zaštite i valorizacije resursa u ovim oblastima" kazao je Janković, i dodao da u Crnoj Gori površina pod sastavima kostanja iznosi oko190 hektara.

"To je značajan potencijal sa ekonomskog , turističkog, hortikulturnog , prerađivačkog i i kulinarskog aspekta. Ministarstvo će dati svoj doprinos i potrebnu kadrovsku pomoć aktivnostima na zaštiti i unapređenju ovih kultura. To je naša zajednička šansa i obaveza, obaveza tim prije jer postizanjem stepena intezivnog uzgoja, korišćenja i prerade plodova ove voćne kulture znači i šansu poljoprivredne proizvodnje, i preduzetništva na ovim prostorima" kazao je Janković.

Pokrovitelj „Kostanjade“ je Opština Kotor.

Galerija

Bonus video: