Nikolićima 400.000 za oduzeto zemljište

Iako nezadovoljan tim iznosom, tužilac Z.N. je pristao na okončanje postupka i poravnanje sa Opštinom
0 komentar(a)
Trg magnolija, Foto: Arhiva Vijesti
Trg magnolija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.11.2012. 11:50h

Ukoliko odbornici na predstojećoj sjednici lokalnog palamenta daju zeleno svjetlo, Opština Tivat isplatiće jednom građaninu skoro 400 hiljada eura za zemljište koje je njegovoj familiji oduzeto prije više od pola vijeka, a nikada im nije plaćeno.

Riječ je o 981 kvadratu zemlje koje je familiji Nikolić nacionalizovano odlukom tadašnjeg Narodnog odbora Opštine Tivat još 25. aprila 1960. godine.

Za zemljište, koje se nalazi ispod centralnog tivatskog gradskog Trga magnolija i ulica u centru grada, nikada, međutim, nije donijeto rješenje o određivanju naknade, pa, shodno tome, nije nastupila zastara potraživanja porodice kojoj je imovina oduzeta prije više od pola vijeka.

Jedan od Nikolića je prije nekoliko godina tim povodom protiv Opštine Tivat pokrenuo spor pred Osnovnim sudom u Kotoru. Rađena su tri vještačenja vrijednosti spornog zemljišta, a Osnovni sud u Kotoru, te Viši i Vrhovni sud u Podgorici, svojim presudama su odredili da je Opština obavezna da Nikolićima plati oduzetu imovinu.

Iako su procjene vještaka iznosile i do čak 585 eura za kvadrat, nakon više žalbi Opštine Tivat, konačni iznos po kojima će lokalna uprava građanima platiti zemlju je određen na 379,44 eura po kvadratnom metru.

Jedan od Nikolića je prije nekoliko godina tim povodom protiv Opštine Tivat pokrenuo spor pred Osnovnim sudom u Kotoru

Iako nezadovoljan tim iznosom, tužilac Z.N. je pristao na okončanje postupka i poravnanje sa Opštinom koja će mu ukupan iznos nadoknade od 372.230 eura i troškove sudskog postupka u iznosu od 4.600 eura platiti u više rata, počev od januara naredne godine.

U Opštini su, predlažući takvo rješenje lokalnom pralamentu, koji na njega mora dati formalnu saglasnost, procijenili da je to najpovoljnija varijanta za lokalnu upravu, jer bi, u slučaju gotovo sigurnog zvaničnog gubitka spora sa Nikolićima na koji Opština još ima pravo žalbe, gradska kasa možda morala platiti čak i veću nadoknadu i to sve odjednom, što bi ugrozilo realizaciju budžeta za narednu godinu.

Bonus video: