Sekretar za finansije Podgorice: Oštećeni smo za 1,5 miliona

Jakšić je pojasnio da od Ministarstva nijesu dobili dio od poreza na dohodak fizičkih lica, a da su u Upravi za vodu ove godine primijenili “drugačiji način obračuna” koncesija
94 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Jakšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miomir Jakšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.11.2012. 20:03h

Sekretar za finansije Glavnog grada Miomir Jakšić tvrdi da je Ministarstvo finansija oštetilo Glavni grad za nešto više od milion, a Uprava za vode do 500 hiljada eura.

Jakšić je pojasnio da od Ministarstva nijesu dobili dio od poreza na dohodak fizičkih lica, a da su u Upravi za vodu ove godine primijenili “drugačiji način obračuna” koncesija.

On je na jučerašnjoj javnoj raspravi o rebalansu budžeta kazao da Poreska uprava i Ministarstvo ne sprovode Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, po kojem je predviđeno da Glavnom gradu pripadne 13 odsto.

Jakšić je rekao da u Ministarstvu i Poreskoj upravi takav postupak pravdaju time što još nije riješeno programsko rješenje u Poreskoj upravi za raspodjelu tog poreza na lokalne samouprave i državu.

On je ocijenio da su to razlozi zbog kojih je budžet Glavnog grada za 2012. rebalansom umanjen sa planiranih 49.709.540 na 43.150. 740 eura.

Budžetom je bilo planirano da se od poreza na dohodak fizičkih lica prihoduje 7.801.100, a po rebalansu je taj iznos određen na 6.100.000 eura.

Računicom koju je iznio, Jakšić tvrdi da je Glavni grad trebalo da ostvari oko 4. 400.000 eura od poreza.

Jakšić je odgovorio da nikoga ne optužuje, već samo objašnjava gdje je nastao problem u punjenju budžeta

"Ispada da je od poreza trebalo da dobijemo oko milion i nešto hiljada više. To je nama osnovna postavka u razgovorima da smo oštećeni, jer mi drugačije ne možemo", kazao je Jakšić.

On je pojasnio da je drugi razlog za rebalans budžeta što su za koncesione naknade oštećeni za 400 do 500 hiljada eura, zbog drugačijeg načina obračuna koji je ove godine primijenila Uprava za vode.

"Ne prihvatam takvu promjenu, jer nije došlo do izmjena zakonskih postavki na bazi kojih se vrši raspodjela. Na drugi način je urađen obračun za ovu godinu i mi smo oštećeni za 400 do 500 hiljada eura", kazao je Jakšić.

Odbornica SNP-a Zdenka Popović pitala je Jakšića kako je to moguće u "pravno uređenoj državi kakvom je on smatra".

"Mislim da je prije u pitanju to da koncesionari ne plaćaju naknadu za koncesije. Kada je riječ o prihodu od poreza na dohodak fizičkih lica, dosta privrednih subjekata ne uplaćuje ovaj porez i upravo to je razlog zbog čega smo oštećeni za ovoliki iznos", kazala je Popović.

Jakšić je odgovorio da nikoga ne optužuje, već samo objašnjava gdje je nastao problem u punjenju budžeta.

Popović smatra da je situacija alarmantna ako su prihodi za posljednje dvije godine smanjeni sa 100 miliona, a sada se rebalansiraju na 43 miliona.

"Pitam se kako ćemo sljedeće godine ako je Evropska investiciona banka rekla da ćemo imati pad ekonomskog rasta", kazala je Popović.

Odbornik Nove Miodrag Bešović ocijenio je da se posljednih godina nekontrolisano uvećavaju iznosi nameta i naknada koje plaćaju građani.

"Naknada za korišćenje opštinskih puteva se povećala, cijena potrošnje vode, parking se naplaćuje u široj zoni grada”, rekao je Bešović, istakavši da ekonomska kriza sve više služi vlasti kao izgovor za loše vođenje finansijske politike.

Vujović bi se pozabavio nelegalnim koncesionarima

Šef kluba odbornika SNP-a Vladimir Vujović kazao je da su koncesionari iz Morače izvukli milione eura i da ih vjerovatno koriste samo za sebe. "Dio toga treba da bude u funkciji razvoja grada i da time izgrađujemo Podgoricu", kazao je Vujović.

Na Jakšićevu konstataciju da o tome često razgovaraju sa nadležnima iz Ministarstva poljoprivrede, Vujović je kazao da bi trebalo pozvati i SNP, jer bi oni taj problem riješili. "Od deset koncesionara, devet radi nelagalno. To svaki građanin zna", kazao je Vujović.

Bonus video: