Medenica: Malo nam je potrebno da budemo uspješni

Prema njenim riječima crnogorski sudovi više nijesu opterećeni starim predmetima
70 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2012. 15:53h

Predsjdnica Vrhovnog suda Vesna Medenica izjavila je da crnogorskom sudstvu je malo potrebno da bude uspješno.

Ona je u svome govoru na temu “Vladavina prava, sudska vlast i evropski izazovi”, povodm proslave dana crnogorskog sudstva, citirala nobelovca Iva Andrića.

“Ivo Andrić je rekao da je čudno kako je malo potrebno da budemo srećni, a još čudnije kako nam baš to malo nedostaje, a ja bih to prilagodila i kazala kako je malo potrebno da budemo uspješni, a još čudnije kako nam često baš to malo nedostaje. Želim da aplauzom potvrdite da i ovo malo što nam nedostaje, možemo i hoćemo” potvala je okučpjene sudije medinica, koji su to aplauzom i podržali.

Ona je ocijenila da na putu dobijanja potpune nezavisnosti crnogorskog sudstva predstojeće su ustavne promjene.

“Kako je Ustav politički i najstatičniji akt nije ga lako mijenjati i crnogorskom sudstvu do tih promjena ostaje da istraje na svojoj efikasnosti i čuvanju nezavisnosti i samostalnosti. Samostalno, nezavisno i efikasno sudstvo koje u potpunosti poštuje vladavinu prava je ono čemu bi svi morali težiti”, kazala je Medenica uz podsjećanje da se u zadnjem izvještaju Evropske komsije konstatuje se da je Crna Gora postigla izvjestan napredak u oblasti pravosuđa.

Prema njenim riječima crnogorski sudovi više nijesu opterećeni starim predmetima i na kraju sudijske godine zaostatak iz 2010. i ranijih godina na nivou svih sudova je smanjen za cijelih 69,40 odsto.

Medenica je navela da i pored svega nije zadovoljna kvalitetom sudskih odluka bez obzira na statističke pokazatelje

“U crnogorskim sudovima je na kraju 2011. ostalo predmeta iz 2010. i ranijih godina 11.551, da bi zaključno sa 30. septembrom ove godine broj neriješenih predmeta iz 2010. I ranijih godina bio znatno smanjen i iznosio samo 3.905, od čega je ostalo nezavršenih 2.900 parničnih predmeta, 632 izvršna predmeta i 373 krivična predmeta” istakla je Medenica i dodala da su postupci po žalbama i vanrednim pravnim ljekovima drastično skraćeni i sa nekadašnjih neslavnih tri godine i sedam mjeseci sada u prosjeku traju najduže do četiri mjeseca.

Navodeći da izvještaji EK koji upoređuju upoređuju broj stanovnika Crne Gore sa brojem sudija daju jedinstven zaključak da je Crna Gora jedna od država koja ima najviše sudija po broju stanovnika, Medenica je kazala da je opterećenost predmetima crnogorskih sudija je veća od evropskog prosjeka i mnogo je iznad toga.

“Crnogorske sudije u 2011. bile zadužene pojedinačno sa po 638,30 predmeta, završili su 485,88, dok su po sudiji ostala nezavršena 152,42 predmeta. Kod ovako velikog broja predmeta koji i u ovoj godini nemaju tendencije umanjenog priliva, iluzorno bi bilo u ovom trenutku govoriti o smanjenju broja sudija u Crnoj Gori”.

“Dozvoljava se mogućnost prekompozicije sudske mreže u cilju bolje efikasnosti, uštede i ekonomičnosti, ali ne i broja nosilaca sudijske funkcije”, istakla je ona.

Medenica je navela da i pored svega nije zadovoljna kvalitetom sudskih odluka bez obzira na statističke pokazatelje.

“To znači da će i u narednom periodu to biti glavni strateški cilj naših budućih aktivnosti” naglasila je ona.

Ona je navela da se sudije moraju ponašati u sudnici i van nje, tako da ne umanje svoj i ugled sudske vlasti, kako ne bi doveli u pitanje svoju nepristrasnost i nezavisnost u suđenju i samostalnost sudske vlasti.

Premijer Igor Lukšić ocijenio je da efikasno pravosuđe, ujednačena sudska praksa i jednakost svih pre zakonom, transparentnost rada sudova, ključ je ulaska u Ervopsku uniju

“Stalno moramo paziti na svoj društveni ugled, a time i na ugled sudske funkcije koju obavljamo Spremni smo da unakrsno provjeravamo izvještaje o imovini nasnosilaca sudijske funkcije, da provjeravamo da li ima korupcije i u sudstvu, u kojoj mjeri i na koji način se ta korupcija manifestuje, ali i da odgovorimo sa mjerama koje će je u korijenu suzbiti. U crnogorskom sudstvu nulti procenat tolerancije na korupciju mora biti prisutan kod svakog” upozorila je svoje kolege Medenica.

Medenica je navela da i pored teške ekonomske situicija 60 sudija i dalje nema riješeno stambeno pitanje.

Premijer Igor Lukšić ocijenio je da efikasno pravosuđe, ujednačena sudska praksa i jednakost svih pre zakonom, transparentnost rada sudova, ključ je ulaska u Ervopsku uniju.

„Prije svega to je ključ funksionisanja dmeokratskog društva u kojem obezbjeđenje punog povjerenja građana u pravosuđe ima značajnu ulogu“.

„Crnoj Gori ste potrebni, vi kao sudije koj esu spremne da se dalje stručno usavršavaju, u kontinuitetu prate novine u evropskoji međunarodnoj sudskoj praksi, koji daju snažan doprinos punoj implementaciji zakona koje donosimo i svojim radom dosprinose razvoju sudske prakse u Crnoj Gori“, kazao je Lukšić.

Galerija

Bonus video: