Darbishire: Zabrinjavajuće to što državne institucije mogu ograničiti pristup javnim informacijama

“Zakon je kao kiseonik za borbu protiv korupcije i njime smo uspjeli da otkrijemo i preveniramo brojne slučajeve korupcije. Nažalost, to znaju i brojni korumpirani funkcioneri, zbog čega oni rade sve što mogu da mijenjaju taj Zakon”, ocijenila je Ćalović-Marković
53 pregleda 1 komentar(a)
Helen Darbishire, Foto: Luka Zeković
Helen Darbishire, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.06.2018. 19:09h

Ekspertkinja za slobodan pristup informacijama Helen Darbishire ocijenila je zabrinjavajućim to što državne institucije mogu ograničiti pristup javnim informacijama na osnovu Zakona o tajnosti podataka, navodeći da je to suprotno evropskim standardima.

Na panelu MANS-a “Usklađenost Zakona o slobodnom pristupu informacijama sa međunarodnim standardima”, ona je ocijenila nedopustivim da se taj zakon ograničava bilo kojim drugim i sugerisala da se to promijeni.

U praksi pravosuđe i vladini organi često odbijaju zahtjeve za slobodan pristup, tvrdeći da taj zakon nije važniji od Zakonika o krivičnom postupku i o tajnosti podataka, te Zakonu o poreskoj administraciji.

Darbishire, koja je direktorica Access info Europe, je rekla da je suprotno Konvenciji o ljudskim pravima i slobodama, kao i praksi Evropskog suda za ljudska prava.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović-Marković kazala je da su oni podnijeli veliki broj prijava za korupciju, uključujući za bivše visoke funkcionere Svetozara Marovića, Žarka Pavićevića, Miomira Mugošu.

“Zakon je kao kiseonik za borbu protiv korupcije i njime smo uspjeli da otkrijemo i preveniramo brojne slučajeve korupcije. Nažalost, to znaju i brojni korumpirani funkcioneri, zbog čega oni rade sve što mogu da mijenjaju taj Zakon”, ocijenila je Ćalović-Marković.

Predstavnica Ministarstva javne uprave Jadranka Vukčević rekla je da su oni otvoreni sa “osnaživanje” Zakona o SPI u skladu sa evropskom praksom.

Bonus video: