„Budvanska rivijera" upozorila: Platite kredit, ili ćemo prodati vaše stanove

Nakon što su dobili upozorenje, osam stanara je odmah izmirilo svoja dugovanja, dok se preostalih 33 i dalje oglušuje
199 pregleda 5 komentar(a)
Zgrade Budvanske rivijere, Foto: Vuk Lajović
Zgrade Budvanske rivijere, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.10.2012. 17:37h

Samo par dana uoči lokalnih izbora, stanari zgrada u budvanskom naselju Rozino, njih 41, na svoje adrese dobili su nimalo lijepu poštansku pošiljku.

Hotelska grupa „Budvanska rivijera“, njen pravni sektor, nakon presude kotorskog suda, dostavio je rješenje

ojim se stanarima ostavlja rok od osam dana da izmire dugovanja na ime kredita koje su uzimali prije deset godina, kada su otkupljivali stanove, ili će, u suprotnom, u katastarsku evidenciju upisati opterećenje na tu imovinu, a nakon toga i prodaju radi namirenja duga.

Priča o radničkim stanovima, koji su dodijeljeni 2002, takođe izborne godine, kada su održani lokalni izbori, po svemu sudeći dobila je i svoju ne malo lijepu simboliku nakon pune decenije, takođe u izbornoj godini.

Stanari - sadašnji i bivši radnici HG “Budvanska rivijera”, koja je bila i investitor, gradeći kompleks zgrada za svoje zaposlene, posljednje dvije godine nijesu izmirivali obaveze na ime kredita koji su uzimali po povlašćenim uslovima i na rok otplate od 30 godina, kako bi kupili stanove.

Po kakvim su olakšicama tada radnici kupovali komforne stanove, te da njih 41 ni to nije moglo da ispoštuje, kako navode u “Budvanskoj rivijeri”, najbolje govori činjenica da je prosječna mjesečna rata utvrđena prema ugovoru o kreditu 45 eura

Dugovanja po tom osnovu dostigla su, u zavisnosti od slučaja, i do 2.000 eura, zbog čega je “Budvanska rivijera”, nakon nekoliko upozorenja, presavila tabak.

Nakon što su dobili upozorenje, osam stanara je odmah izmirilo svoja dugovanja, dok se preostalih 33 i dalje oglušuje.

Nekoliko njih koji su dobili upozorenje da će možda ostati i bez imovine ako ne izmire dug, obratilo se opozicionom SNP, iz kojeg su smatrali da je posrijedi još jedan u nizu predizbornih pritisaka koji su se sprovodili u Budvi.

Za razloge neplaćanja kredita, kazali su, da zgrada nije tehnički primljena, a to je bila jedna od osnovnih ugovorenih stavki iz kredita.

“Zbog neplaćanja rate kredita poslije više od dvije godine i više dostavljenih opomena, HG ’Budvanska rivijera’ je bila prinuđena da podnese predlog za izvršenje na osnovu vjerodostojne isprave, za određeni broj neplatiša

Takve ocjene su oštro odbacili u “Budvanskoj rivijeri”, smatrajući da se sa neredovnim platišama kredita već punu godinu pravno gone, i da su svi više puta upozoravani.

„Na osnovu odluke stambene komisije društva, 167 zaposlenih, po osnovu raspisanog konkursa, ostvarilo je pravo na kupovinu stana u naselju Rozino u Budvi. Nakon što je odluka o kupovini stana postala konačna, budući korisnici – vlasnici su zaključili ugovor o kreditu, shodno odluci Upravnog odbora iz 2002. godine”.

„Članom 2 tog ugovora zaposleni su stekli pravo na kupovinu stana, na iznos od 288,50 eura po kvadratu, sa rokom vraćanja od 30 godina i kamatom jedan odsto, na godišnjem nivou”, navodi se u pismenom odgovoru koji je “Vijestima” dostavljen iz hotelske grupe “Budvanska rivijera”.

Istim ugovorom, kako su saopštili iz hotelske grupe, korisnici kredita, odnosno zaposleni, su se obavezali da će vraćati odobrena sredstva mjesečno, a kao sredstvo obezbjeđenja vraćanja kredita dostavili su izjave dva žiranta, koji su preuzeli obavezu za preuzimanje duga po osnovu iznosa kredita.

“Zbog neplaćanja rate kredita poslije više od dvije godine i više dostavljenih opomena, HG ’Budvanska rivijera’ je bila prinuđena da podnese predlog za izvršenje na osnovu vjerodostojne isprave, za određeni broj neplatiša”.

“Prema evidenciji finansijskog sektora hotelske grupe ’Budvanska rivijera” a.d., 41 vlasnik stana nije izvršio mjesečnu obavezu plaćanja rate kredita skoro dvije godine, te je, po tom osnovu, dug iznosio od 950 do 2.000 eura, zavisno od površine stana”, rekli su u “Budvanskoj rivijeri”.

Mjesečna rata 45 eura

Po kakvim su olakšicama tada radnici kupovali komforne stanove, te da njih 41 ni to nije moglo da ispoštuje, kako navode u “Budvanskoj rivijeri”, najbolje govori činjenica da je prosječna mjesečna rata utvrđena prema ugovoru o kreditu 45 eura.

“Osnovni sud u Kotoru je prihvatio predlog za dozvolu izvršenja, o čemu je izdao rješenje o izvršenju upisom kod katastra za nepokretnosti zabrane na stan koji je predmet spora. Prije donošenja rješenja, izvršnim dužnicima je bio ostavljen rok za plaćanje duga, a samo određeni broj je izvršio obavezu, njih osam, i HG “Budvanska rivijera” je obavijestila sud o povlačenju rješenja o izvršenju za iste”, rekli su iz hotelske grupe.

Bonus video: