Otvoren Edukativni centar za eneregtski efikasnu gradnju

Vlasnik ETG kompanije Mladen Bajković rekao je time žele da energetski efikasnu gradnju približe svim građanima Crne Gore
499 pregleda 2 komentar(a)
zelena gradnja_1, Foto: J. STANIŠIĆ
zelena gradnja_1, Foto: J. STANIŠIĆ
Ažurirano: 27.10.2012. 19:13h

Edukatvni centar kompanije ETG grupa za zelenu i energetski efikasnu gradnju otvoren je juče u prostorijama te kompanje u Ulici 8. marta u POdgorici.

Vlasnik ETG kompanije Mladen Bajković rekao je time žele da energetski efikasnu gradnju približe svim građanima Crne Gore.

“Posebna prednost centra u odnosu na objekte slične namjene u regionu je što će posjetioci moći da se uvjere u učinkovitost ovakvog pristupa građenju, budući da su svi implementirani segmenti vidljivi dio eneterijera”, rekao je Bajković, napomenuvši da su rekonstruisali pet decenija staru zgradu bivšeg preduzeća “Centrokoža”.

On je kazao da zelena gradnja nije samo jedna od ideja u inžinjeringu i građevinarstvu, već će uskoro biti i zakonska obaveza.

“Tehnologije na zapadu su napredovale i mi smo se 15 godina trudili da ih donesemo u Crnu Goru. To smo uradili tako što smo 50 godina staru zgradu pretvorili u objekat, koji maltene sam za sebe proizvodi energiju”, kazao je on.

U edukativnom centru, kako je kazao, prikazane su sve tehnologije gradnje, od zidova i krovova do savremenih instalacija, vode, struje i mašinskih instalacija.

“Prikazujemo najsavremenije tehnologije grijanja i hlađanja, integrisane solarne kolektore za sanitarnu toplu vodu u nadstrešnici, elektranu od dva kilovata koja proizvodi električnu energiju za objekat. Takođe, i sisteme za hlađenje, koji koriste otpadnu energiju, i sa tom energijom griju sanitarnu toplu vodu i pripremanju je za grijanje, kao i najsavremeniji sistem prozora, koji troše samo 0,17 vati po metru kvadratnom. Objekat za 80 metara kvadratnih troši 1,5 KW energije za sat, a to znači da smo uspjeli da standarnu potrošnju, prije rekonstrukcije, smanjimo za 70 odsto”, rekao je Bajković.

Iz ETG grupe su najavili organizaciju kurseva, predavanja i seminara na temu zelene gradnje.

“U Evropi će do 2019. godine biti obaveza da se grade zgrade koje će same za sebe proizvoditi energiju. Potrudili smo se da sedam godina ranije pokažemo u našem objektu ako treba da se radi i koji su benefiti”, rekao je Bajković.

On je naglasio da je na Evropskom nivou, gdje su veći osnovni standardni gradnje, procenat investiranja u niskoenergetske objekte veći od 8 do 10 odsto.

“Evropske standarde u gradnji ne primjenjujemo tako da je u Crnoj Gori procenat investiranja uvećan od 5 do 20 odsto. Ugradnjom kvalitetnih prozora, izolacija i instalacija štedite 70-80 odsto energije, a ostatak od 20 odsto pripada termo-tehničkim i električnim instalacijama. Elektrana za ovaj objekat, proizvodi dva kilovata i viškove struje može prodati Elektroproivredi, koja je 40 odsto veća od zvanične cijene električne energije”, rekao je Bajković.

Bonus video: