Za studente

Udruženje mladih sa hendikepom otvara Kancelariju za savjetovanje

Na debatama posebna pažnja posvećena adekvatnoj terminologiji koju treba koristi u ophođenju prema osobama sa invaliditetom
0 komentar(a)
Udruženje mladih sa hendikepom, Foto: Haris Šabotić
Udruženje mladih sa hendikepom, Foto: Haris Šabotić
Ažurirano: 18.10.2012. 17:51h

Udruženje mladih sa hendikepom otvoriće, u saradnji sa univerzitetima Donja Gorica i Mediteran, Kancelariju za savjetovanje studenata sa invaliditetom, u kojoj će moći da dobiju svu neophodnu podršku i informacije u vezi sa studiranjem.

U okviru Tempus projekta Podrška inkluziji studenata s invaliditetom u institucijama visokog obrazovanja u Crnoj Gori, prošle sedmice su na univerzitetima Donja Gorica i Mediteran održane dvije javne debate na tu temu.

„Na debatama je učestvovalo oko 80 ljudi što pokazuje da su mladi zaintersovani za ova pitanja koja su od velikog značaja za ravnopravan tretman i studiranje njihovih kolega s invaliditetom“, kaže se u zajedničkom saopštenju Univerziteta, Udruženja mladih sa hendikepom i kotorskog Centra za sluh i govor.

Saopšteno je da je na debatama posebna pažnja posvećena adekvatnoj terminologiji koju treba koristi u ophođenju prema osobama sa invaliditetom.

„Ona ustvari ukazuje na stav prema tim osobama i znatno utiče na cjelokupan odnos društva prema njima“, kaže se u saopštenju.

„Univerziteti će biti aktivno uključeni u rad kancelarije i imati po jednog predstavnika zaduženog za obezbjeđenje pravovremenih informacija i podrške studentima“

Navodi se da je razgovarano i o ideji uspostavljanja savjetodavne kancelarije za studente sa invaliditetom.

„Studentska savjetodavna kancelarija će se uspostaviti u Udruženju mladih sa hendikepom, jer je ova organizacija guži niz godina središte i baza za sve takve studente“, kaže se u saopštenju.

Ta kancelarija će, kako su precizirali, biti resursni centar za studente sa invaliditetom sa oba univerziteta, gdje će oni imati mogućnost da dobiju svu neophodnu podršku i informacije vezane za njihovo studiranje.

„Univerziteti će biti aktivno uključeni u rad kancelarije i imati po jednog predstavnika zaduženog za obezbjeđenje pravovremenih informacija i podrške studentima“, navodi se u saopštenju.

Na debatama je analizirana i arhitektonska pristupačnost obrazovnih institucija u Crnoj Gori i zaključeno da je u toj oblasti neophodno preuzeti konkretne radnje kako bi učenici i studenti s invaliditetom imali mogućnost izbora i odabira škole i fakulteta koja njima odgovara.

Preporučujemo za Vas