"Mercur": Crnogorskim pomorcima će brodar isplatiti zarade

Čuturić je naglasila da “problem pravi” samo šest pomoraca koji neosnovano insistiraju da im se isplati zarada koju bi trebali dobiti za čitav ugovor
120 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 13:54h

Grupa od petnaest crnogorskih pomoraca trenutno se nalazi u veoma nezavidnoj situaciji u albanskoj luci Drač nakon što su odbili da idu kućama bez isplaćenih zarada. Oni su juče tražili da im država pomogne. Kao posada putničkog broda “Adriatica I” italijanske kompanije “Agestea” koji plovi pod zastavom Svetog Vinsenta i Grenade, od strane vlasnika broda prošle sedmice upućeni su da idu kući bez plata, nakon čega su se pobunili i posljednjih sedam dana provode na brodu u izuzetno teškim oklnostima.

“Ukrcani smo 2. oktobra, a nakon pet dana su nas sve htjeli poslati kući sa pričom ''idete na dva dana, da se odmorite''. Svi mornari su se pobunili da im se plati dotadašnji rad, ali vlasnik broda je nazvao i rekao da para nema i da nas do daljeg drže ovdje. Voda i struja nam se gase u 20 sati svake noći, većina nas je prehlađena jer nema tople vode. Hrana je užasna, a neki od nas koji su zatražili pomoć ljekara nijesu je dobili”, piše u mejlu koji su očajni pomorci poslali sinoć “Vijestima”.

Inspektor ITF za Crnu Goru Tomislav Markolović, potpredsjednik crnogorskog sindikata radnika u pomorstvu , kazao je “Vijestima” da još nije obaviješten o ovoj situaciji.

“Čarter na koji je “Adriatica I” trebala da krene je odložen, tačnije brodar je izgubio ugovor. “Adriatica I” će se vratiti na liniju čim se steknu uslovi, to jest nanovo potvrdi linija na koju treba da ide”

“Moja preporuka pomorcima je da obavezno kontaktiraju našu ambasadu u Tirani, da uzmu advokata i da podnesu tužbu za nadoknadu potraživanja, jer, nažalost, nema drugog načina da realizuju svoja prava”, rekao je Markolović.

Crnogorskim pomorcima na “Adriatica I”, kao i njihovim kolegama koji su imali slične probleme na feribotima albanske kompanije prije nekoliko mjeseci u istoj luci, ali i u drugim jadranskim lukama, muke dodatno otežava činjenica da u Albaniji nema ITF, moćnog Međunarodnog sindikata pomoraca. Pri tome, u samoj luci Drač nema organizovanog sindikata, ni dokera, ni pomoraca.

“Brod je trebalo da bude iznajmljen u čarter, no nijesmo se pomakli iz Drača. U ponedjeljak oko 16 sati su nam javili da svi idemo kući, bez para naravno, da ''odmorimo'' i svi smo se pobunili. Pozvali smo ITF direktno u London, pokušavamo da dobijemo ambasadu Crne Gore, ne bi li nam pomogli da zaštitimo svoja prava jer čekamo da nam se plate ugovori”, navodi se u mejlu nevoljnika sa “Adriatica I”.

Brodar će platiti sve što su zaradili

Pomorska agencija “Mercur&Co” iz Bara posredstvom koje se petnaest naših pomoraca početkom mjeseca ukrcalo na italijanski trajekt “Adriatica I” saopštila je “Vijestima” da je brod stavljen u raspremu jer ga vlasnik nije uspio angažovati po planu na liniji gdje je to namjeravao. Samim time, kažu u agenciji, brodar je odlučio da smanji posadu na brodu smještenom u albanskoj luci Drač dok god je “Adriatica I” u statusu tzv. “lay up”, odnosno raspreme do vraćanja u redovnu eksploataciju.

“Čarter na koji je “Adriatica I” trebala da krene je odložen, tačnije brodar je izgubio ugovor. “Adriatica I” će se vratiti na liniju čim se steknu uslovi, to jest nanovo potvrdi linija na koju treba da ide”.

“Brod već mjesec dana stoji i trenutno je u luci Drač u dijelu koji je predvidjen za brodragadilište i gdje se radi se na reparaciji jednog generatora na trajektu. U ovom momentu su mašinci jedini dio posade koji radi. Zbog smanjenja troškova, brodar je odlučio da posadu pošalje kući na desetak dana. Naravno da je brodar spreman da im plati dane koji su bili na brodu i da ih vrati na isti brod čim trajekt krene na liniju” saopštila je “Vijestima” direktorica agencije “Mercur&Co” Sabrina Čuturić.

Ona je kao “totalnu neistinu” odbacila tvrdnje pomoraca koji su kontaktirali “Vijesti” da ih italijanski brodar nije želio isplatiti za dane koje su priveli radeći na “Adriatica I”, kao i da im kompanija nije željela platiti troškove repatrijacije.

Čuturić je naglasila da “problem pravi” samo šest pomoraca koji neosnovano insistiraju da im se isplati zarada koju bi trebali dobiti za čitav ugovor koji su potpisali sa italijanskim brodarom, a koji je zaključen na period od tri mjeseca, plus-minus mjesec dana.

“Njih šest iz Crne Gore su jedini koji traže takvu isplatu, ostalih 45 članova posade medju kojima su i Crnogorci i Turci i Poljaci nisu se bunili. Po pravilima ITF-a, kada je brod u statusu “lay up”, brodar ima pravo da posadu pošalje kući i isplati ih za dane koji su bili na brodu”.

„Adriatica Queen“ je u Bijeloj čak jendo vrijeme bila zaplijenjena po nalogu Privrednog suda iz Podgorice od koga je to tražila jedna italijanska firma kojoj je kompanija „Albanian Ferries“ dugovala novac za isporučeno gorivo

“Budući da niko od njih nije proveo ni punih mjesec dana na brodu nakon čega bi stekli pravo da traže isplatu cijelog ugovora, traženje ove šestorice naših pomoraca da im se isplate plate za tri mjeseca koje nisu odradili, je potpuno bez osnova. I samo predstavništvo ITF u Londonu tvrdi da su takvi zahtijevi naših pomoraca u ovom slučaju neosnovani” istakle je Čuturić dodajući da je “totalna neistina da na brodu nema vode”.

“Što se tiče isključenja napajanja strujom, i to je nekad dio procedure kada se radi na smanjenju troškova. Ovakve restrikcije primjenjuju se ne samo kod ove kompanije nego i kod drugih u slučajevima kada brod dugo čeka na vezu itd”.

“Adriatica I” se već mjesec dana nalazi u luci i dogovor je lučkih vlasti i brodara da brod radi sa samo jednim generatorom, te da od 8 sati uveče radi sa smanjenim kapacitetom zbog izmedju ostalog, i smanjenja potrošnje nafte i zagadjenja okoline, što je sasvim uobičajena procedura za ovakve slučajeve” objasnila je Čuturić dodajući da agencija na čijem je čelu “štiti interese naših pomoraca sve dotle dok su problemi koje oni imaju na brodu realni, odnosno nastali su uslijed kršenja zakona od strane brodara, ali to ovdje nije slučaj.”

Ona je dodala da nezadovoljni pomorci sa “Adriatica I” koji su se obratili za pomo “Vijestima”, “žele da iskoriste medije za svoje nerealne zahtieve i ostvarenje prava koji po zakonu nisu mogući i time nanose štetu i Vama kao novinarskoj kući i nama kao agenciji i crnogorskoj posadi uopšte.”

“Mercur” i ranije slao posadu na problematične brodove

Trajekt “Adriatica I” koji vije zastavu Svetog Vincenta i Grenadina, prema zvaničnim podacima, pripada italijanskoj kompaniji “Interconsult” iz Barija.

Ovaj stari brod od 10.553 bruto-tone izgradjen je u Poljskoj 1979 godine, dug je 127 i širok 19 metara. Na njega su crnogorski pomorci ukrcani posredstvom agencije “Mercur&Co“iz Bara. Ista agencija ukrcala je i naše pomorce koji su prije nekoliko mjeseci takokođe imali nevolja sa poslodavcem – albanskom kompanijom „Albanian Ferries“ u vezi naplate svojih potraživanja dok su trajekti na kojima su ukrcani – „Adriatica King“ i „Adriatica Queen“ bili vezani u Draču, odnosno u Bijeloj.

„Adriatica Queen“ je u Bijeloj čak jendo vrijeme bila zaplijenjena po nalogu Privrednog suda iz Podgorice od koga je to tražila jedna italijanska firma kojoj je kompanija „Albanian Ferries“ dugovala novac za isporučeno gorivo.

Galerija

Bonus video: