Priznanje Mariji Ćatović

Nagradu su dobili i gradonačelnici Kaštela, Osijeka i Slavonskog Broda – Josip Berket, Krešimir Bubalo i Mirko Duspara
3 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2012. 15:55h

Na završnoj svečanosti 19. Međunarodne smotre turizma u Solinu, 12. oktobra, gradonačelnici Kotora Mariji Maji Ćatović uručeno je posebno priznanje „Povelja FEST 2012“, od strane Evropske federacije turističkih novinara, za izuzetan doprinos kulturi u funkciji razvoja turizma Crne Gore.

Međunarodna smotra turizma postala je već tradicionalna manifestacija. Realizuje se kao multimedijalni projekat u oblasti turizma, kulture, održivog razvoja i kinematografije, i to u tri segmenta: Međunarodna smotra turizma i filma INTERSTAS, Međunarodni festival turističkog filma ITF CRO i KEA – takmičenje gradova za nagradu „Zlatni cvijet Evrope“. Sve tri manifestacije osmišljene su radi podsticanja međunarodnih integracijskih procesa u savremenom turizmu.

Na smotri u Solinu, koja se odvijala pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Međunarodnu turističke nagradu „Povelja FEST 2012“, pored Ćatovićeve, dobili su i gradonačelnici Kaštela, Osijeka i Slavonskog Broda – Josip Berket, Krešimir Bubalo i Mirko Duspara, kao i predsjednik turističke organizacije italijanske provincije Lecce Francesco Pacella.

Ovo značajno priznanje posthumno dodijeljeno je i čuvenom slikaru i vajaru Vasku Lipovcu, rođenom Kotoraninu, za izuzetno umjetničko stvaralaštvo kojim je dao i svojevrstan doprinos razvoju turizma. Među dobitnicima nagrada u oblasti filma našao se i Mladen Velimirović, sin čuvenog crnogorskog režisera, pokojnog Zdravka Velimirovića. Mladi reditelj je priznanje dobio za film „Monte Cattaro“, koji promoviše kulturne i istorijske vrijednosti Kotora.

Bonus video: