U TO Tivat jako zadovoljni sezonom

Za osam mjeseci ove godine, prema zvaničnim podacima, Tivatsku rivijeru posjetilo je ukupno 35.255 turista koji su ostvarili 328.438 noćenja
53 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 14:15h

Protekla ljetnja turistička sezona u Tivtu bila je jedna od najuspešnijih posljednjih godina, a ocjene koje su tivatskim ugostiteljima dali gosti u tradicionalnoj anketi turista, najbolje su od kada se sprovodi ovakav vid ispitivanja utisaka posjetilaca – čulo se juče na press konferenciji na kojoj je Turistička organizacija Tivat sumirala sezonu.

Za osam mjeseci ove godine, prema zvaničnim podacima, Tivatsku rivijeru posjetilo je ukupno 35.255 turista koji su ostvarili 328.438 noćenja. Posjetilaca je bilo 8,8 odsto manje nego u istom periodu lani, ali je broj noćenja porastao za 5,7 posto u odnosu na osam mjeseci 2011 godine.

„Ušli smo u ovu sezonu sa pretpostavkom da ćemo imati značajan pad prometa jer je najveći ovdašnji hotel „Plavi horizont“ kapaciteta 660 kreveta srušen radi izgradnje novog objekta. Nismo ni slutili da će sezona ipak biti ovako dobra i na sreću, skoro smo sve izgubljeno rušenjem „Plavog horizonta“ nadoknadili, čak i premašili“ kazala je direktorica Turističke organizacije Tivat (TOT) Bernarda Moškov.

Ona je posebno podvukla činjenicu da je već do 20.septembra naplaćeno čak 96 odsto ukupnog iznosa boravišne takse planiranog za cijelu 2012, naglašavajući da je evidencija gostiju ove godine bila znatno bolja nego ranije.

Posjetiocima Tivatske rivijere TOT je proteklih mjeseci priredio čitav niz kulturno-zabavnih i gastronomskih manifestacija u cilju animiranja gostiju i dodatne promocije lokalnih atrakcija – tu je bila serija gastro-večeri pod nazivom „Ljeto dobrog ukusa“, sajmovi suvenira, utakmice urban soccera, prvi ikada u Crnoj Gori priredjen triatlon, koncerti „Ortodox Celts-a“, šest najpopularsnijih pjevačica iz Crne Gore pod nazivom „Ladies` night“ do koncertnog doživljaja godine – nastupa Džibonija i Vlatka Stefanovskog.

Napravljen je i značajan pomak u informisanju turista kojima je na raspolaganju redizajnirani sajt TOT-a sa posebnom opcijom „virtuelne šetnje“ Tivtom i njegovim atrakcijama, a odradjena je i veoma sadržajna promotvna kampanja na sajmovima turizma u zemljama regiona i najznačajnijim evropskim emitivnim tržištima.

„Iz rezultata ovogodišnje sezone vidi se da je turizam jedina privredna grana koja i u vremenu krize, nije imala oscilacije što nam daje potvrdu da smo bili u pravu kada smo prije nekoliko godina donijeli oderedjene strateške odluke vezane za dalji razvoj Tivta“ kazao je gradonačelnik i predsjednik TOT-a Dragan Kankaraš koji se zahvalio svima – od ugostitelja, preko službenika lokalne uprave i javnih preduzeća, do umjetnika, kulturnih i medijskih poslenika „na njihovom doprinosu ovako dobrom rezultatu koji smo svi zajedno postigli“.

Kako se čulo, turisti koji su ove godine anketirani, ugostiteljskoj ponudi Tivta dali su ukupnu prosječnu ocjenu 3,88 što je najviše od kada se sprovodi ovakav vid istraživanja. Ukupno je anketirano 1.497 turista od čega 1.168 stranaca i 239 domaćih gostiju.

I ove godine u zvanične statistike turističkog prometa nisu ušli brojni posjetioci koji su u Tivat došli na jahtama kojih je u marini Porto Montenegro u periodu jun-avgust bilo 744

Oni su najveću prosječnu ocjenu (4,39) dali ljubaznosti osoblja, a značajno je u odnosu na lani porasla i ocjena za kvalitet smještaja (4.07). Visoko su ocijenjeni i čistoća grada (3,99), manifestacije u okviru „Tivatskog kulturnog ljeta“ (3,76) i fešte u oragnizaciji TOT-a (3,65).

Turistički poslenici posebno naglašavaju da je ukupna ocjena koju su Tivtu dodijelili gosti ovdašnjih hotela (3,98) najveća do sada što potvrdjuje da se i u tom osnovnom vidu turističke industrije u Tivtu stvari polako mijenjaju na bolje, iako još nije izgradjen nijedan od dugo najavljivanih novih luksuznih hotela.

Strani turisti generalno su Tivat ove sezone ocijenili još i bolje nego posjetioci iz Crne Gore jer je njihova prosječna ocjena ovdašnje tursitičke ponude 3,92 što je najveća ocjena do sada. Najveću ukupno prosječnu ocjenu Tivtu su dali madjarski turisti (4,39), a zatim posjetioci iz Njemačke (4,24).

Nastavlja se neevidentirnje broja gostiju na jahtama

I ove godine u zvanične statistike turističkog prometa nisu ušli brojni posjetioci koji su u Tivat došli na jahtama kojih je u marini Porto Montenegro u periodu jun-avgust bilo 744.

„Svi mi svjedoci smo da je posjećenost našeg grada ljeti bila daleko, daleko veća nego što potvrdjuju zvanični podaci Monstata o kojima i mi ovdje danas govorimo. Prema nekim nezvaničnim podacima, samo je kroz Porto Montenegro ove godine prošlo 1,25 miliona posjetilaca koji su, bilo sa jahtama, bilo kao izletnici sa kopna, prošetali marinom“.

„Sve ovo upućuje na hitnost riješavanja administrativne procedure koja bi nam omogućila da uskoro počnemo naplaćivati i boravišnu taksu gostima- nautičkim turistima koji u Tivtu borave na jahtama“ istakao je Kankaraš.

Galerija

Bonus video: