Nije ih podijelila ni politika ni nacija: Na suprotnim stranama, ali braća

Ne slažu se u političkim mišljenjima, imaju oprečne stavove nikada, kažu, nijesu dozvolili da im to poremeti višedecenijesko iskreno drugarstvo
64 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2012. 18:59h

Iako naizgled pripadaju nepomirljivim strankama, prijateljstvo Miloša Milića, Srbina i Kuča, vjernog člana SNP-a, i Milutina Ljumovića iz DPS-a, nacionalno Crnogorca a plemenski Pipera, i pored brojnih varnica i nesuglasica između njihovih partija u parlamentu, traje uprkos političkim podjelama.

Razlikuju se u političkim stavovima ali su jednoglasni u ocjeni da je u Crnoj Gori 13 partija previše, da bi 3-4 bile prava mjera, kao i da bi promjena vlasti bila poželjna ako...

Ljumović smatra da je svaka promjena vlasti dobrodošla, ali zamjera opozicionim liderima da se ne bave dovoljno unutrašnjim pitanjima Crne Gore i da će zbog toga „14. oktobra biti malo nezadovoljni rezultatom izbora“.

Milić sa druge strane politiku svoje partije gleda u „poetskim zanosima“ smatrajući da je politički aktivizam „poziv za bratsku ljubav“, a vjeruje i da je na izborima nezaobilazna smjena vlasti.

Na pragu punoljetstva, prije 45 godina, Milić i Ljumović postali su članovi Saveza komunista Jugoslavije, a jednopartijskim vodama „gazili“ su do 90-tih godina prošlog vijeka.

Milutin smatra da je Miloš „kao brat i prijatelj“ malo zalutao u političkom mišljenju

Društvene promjene, nakon tri decenije života u komunističkom sistemu, prihvatili su kao neminovnost. Milić je tako postao jedan od osnivača dvije najjače političke partije u Crnoj Gori.

„Od 1991. do 99. godine dešavala su se čuda u Crnoj Gori. Jedan sam od osnivača DPS-a. Kao vječiti jugonostalgičar priključio sam se tih godina borcima za zajedničku državu i ubrzo postao jedan od osnivača DPS-„Momir Bulatović“. Zbog političkog raslojavanja i netrpeljivosti pojedinih rukovodilaca formirali smo SNP. Ponosim se što sam jedan od osnivača i član SNP-a“, rekao je Milić.

Sa druge strane Ljumović je član DPS-a od prvog dana, a dugogodišnju vladavinu svoje partije pravda oportunizmom opozicionih partija.

Milutin smatra da je Miloš „kao brat i prijatelj“ malo zalutao u političkom mišljenju.

„Oduvijek smo imali dobru saradnju, od seoskih smotri do prvih tribina mladih u bivšem Titogradu i sada smo kao rođena braća. DPS je dugo na vlasti a biće još mnogo godina, jer opozicija nije definisala svoje programske ciljeve“, ocijenio je Ljumović.

Milić je „ponosan što je Kuč, Srbin i građanin Crne Gore“,a ističe u žaru da je počastvovan članstvom u istinskoj građanskoj partiji.

Milić, međutim, nema mnogo toga da zamjeri bivšem sekretaru svoje dvije bivše partije,a sadašnjem lideru DPS-a Milu Đukanoviću.

„Posljednji, VI kongres SNP-a, bukvar je za svakog građanina Crne Gore. U mojoj partiji vlada krilatica da sam prije podne Kuč a polijepodne Crmničanin“, šali se Miloš na svoj račun i u „poetskom oduševljenju“, dodaje da bi mladi u svim partijama trebalo da dođu na glavne funkcije.

„Na svim našim izbornim skupovima čuje se poziv na bratsku ljubav, pravdu, istinu i slogu, i želje za dobro zdravlje. Ponosim se poslaničkom listom. Oni su ponos i dika moje partije od Herceg Novog do Pljevalja i od Rožaja do moje Podgorice. Srećan bih bio da sve partije dobiju po jedan mandat više na izborima, da se otarasimo marifetluka Ranka Krivokapića, kvaziistoričara, kvazislavista, ideoloških stranputica Sveta Marovića, a posebno poltrona i nadrišpijuna oko Mila Đukanovića, koji čine da se sve gore živi u Crnoj Gori“.

„Srećan sam bio kada smo Mila birali za sekretara omladine Jugoslavije i Crne Gore, kasnije i za sekretara DPS-a, ali on je sada pod uticajem poltrona, koji ga dezinformišu u sopstvenom interesu“, skicirao je Milić društvene prilike iz opozicione vizure.

Milić je „ponosan što je Kuč, Srbin i građanin Crne Gore“,a ističe u žaru da je počastvovan članstvom u istinskoj građanskoj partiji

U demokratskom tonu i sigurnosti koju može pružiti samo partija, čija ideologija suvereno vlada više od dvije decenije, Ljumović kaže da se odnos opozicionih lidera promijenio posljednjih godina ali da se istorijske zasluge Mila Đukanovića ne mogu dovesti u pitanje.

„Milo dominira na političkoj sceni a zaslužan je što smo izbjegli bombardovanje NATO-a i bosanski ratni scenario, a bez puške i metka došli smo do samostalnosti. Nije dobro ako u postreferendumskom društvu ima korupcije. Dobro bi bilo da se pomire SNP i DPS. Lakše bi se riješila mnoga pitanja“, rekao je Ljumović inicirajući raspravu bivšeg kolege iz jednopartijskog sistema.

A, trobojka?-pita Miloš-Prihvataš li trobojku i dvije strofe iz himne, koje kritikuje i predsjednik Vujanović?

„Simboli nijesu sporni ali postoji procedura i partijski dogovor...“, pokušava da saopšti Milutin svoj stav, ali Miloš je uporan:

„Vujanović je predsjednik svih građana i samo pokušava da smiri strasti...“

“Nemoj mi kao član DPS-a...“!-upozorava Miloš bivšeg jednopartijskog kolegu.

„Vujanović je predsjednik svih građana i samo pokušava da smiri strasti...“, objašnjava Milutin uz napomenu da se sve može promijeniti u redovnoj proceduri...

Rasprava prijatelja na tu temu okončala se pričom o dvojici braće koji zbog različitih političkih opcija nijesu govorili punu deceniju.

„E, to je glupost“, kazao je Milutin, a Miloš potvrdno klimnuo glavom.

Milić smatra da je politika "mnogim donijela bogatstvo", a da je njemu i hiljadama građana Crne Gore naškodila.

"Jesen će biti presudna. SNP-a ima mlade ljude koji mogu da preuzmu vlast u Crnoj Gori. To su Aleksa Bečić, Vladimir Čađenović, Spasoje Papić, Milica Kaluđerović, Ana Šanović, Radoje Radojević i mnogi drugi...", rekao je Miloš, a Milutin je pokušao da ne ostane dužan makar u savjetima sa dugogodišnjeg pozicionog vidika.

„Mladići“ od 60 do 90 godina imaju svoj Senat, a u njemu resore za koje se do sada u Crnoj Gori nije čulo

“Ljudi, koji se bave politikom i vode državu o svim problemima moraju imati najmanje dva stava a dobro je da ih imaju i više. Međutim, još mora da se radi, i to mnogo, na uzdizanju samih političara, uvažavanje kulture njihovog dijaloga i javnog izlaganja, jer demokratija je velika stvar za svako društvo i državu, pa opanjkavanja i neumjesna kritikovanja više govore o onima koji ih iznose nego o onima kojima su upućena“.

“No, često naši građani sve brzo zaboravljaju, pa i same političke promocije koje još nijesu toliko važne za formiranje aktuelne vlasti. Značajniji su pojedini politički lideri i njihova politička harizma, pogotovo u Crnoj Gori, koji vuku biračko tijelo za sobom, bez obzira što se mnogo toga obećanog narodu ne ostvari“.

“A sada DPS i njen lider Milo Đukanović svim svojim bićem moraju biti okrenuti građanima Crne Gore za rješavanje ekonomskih i socijalnih problema građana“.

Kao ministar za laži i obmane u prethodnom sazivu, Milić se starao za mandata da sjećanje senatora na uspjehe kod ženskog roda ne izblijede

“Lider DPS-a ima takvu političku harizmu liderstva i poštovanja bez obzira na sve što se dešava u Crnoj Gori da će i ovoga puta pobijediti sa svojom koalicijom, jer se u ove dvije minule decenije još niko nije pojavio na političkoj sceni da ga može smijeniti, bez obzira što je došlo do smjene mnogih vlasti u drugim zemljama Balkana i Evrope“, rekao je Ljumović, preporučivši prijatelju da opozicija mora da se okrene svojoj državi.

Milutin i Miloš se ne slažu u političkim mišljenjima, a iako imaju oprečne stavove nikada, kažu, nijesu dozvolili da im to poremeti višedecenijesko iskreno drugarstvo.

Miloš uporno „vježba“ obaranje vlade

Dok se ne promijeni politička klima u Crnoj Gori, dugogodišnji prosvjetni, kulturni i politički poslenik Miloš Milić se bavi kulturno-političkim aktivnostima na nivou nevladinog sektora.

Zahvaljujući donatorima i Miloševoj preduzimljivosti, lektire i školski pribor obradovale su brojne učenike seoskih osnovnih škola. U slobodnom vremenu Miloš „vježba“ smjenu vlasti, obarajući mjesečno vladu gerusije-vijeće staraca na klupama u prolazu Ulice Jovana Cvijića u Bloku V. „Mladići“ od 60 do 90 godina imaju svoj Senat, a u njemu resore za koje se do sada u Crnoj Gori nije čulo.

Kao ministar za laži i obmane u prethodnom sazivu, Milić se starao za mandata da sjećanje senatora na uspjehe kod ženskog roda ne izblijede. On je rekao da je vlada pala još jednom, a senatori su podnijeli ostavke.

„Kod nas, srećom, vlada lako i bezbolno pada. Možda se malo od smijeha zatresu prozori u prizemlju zgrade i to je sve. Ostavku je dao i ministar za ljubavno-turističke avanature, ministar za oblake i vedrinu, ali i drugi ministri. U toku je formiranje nove gerusije“, rekao je Milić.

Galerija

Bonus video: