Portugalski brod prebačen u Bar

„Arion” zaustavljen po nalogu Privrednog suda iz Podgorice, a na osnovu zahtjeva koji je stigao od inostranih povjerilaca portugalske kompanije
0 komentar(a)
Arion, Foto: Siniša Luković
Arion, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.10.2012. 19:08h

Njemačka agencija za organizaciju kruzing putovanja „Ambienet“ objavila je da prekida poslovnu saradnju sa kompanijom „Classic International Cruises“ (CIC) iz Portugala, nakon što je putnički brod portugalske kompanije „Princess Daphne“, u najmu njemačkog operatora, arestiran u zalivu Suda na grčkom ostrvu Krit.

To je već četvrti od ukupno pet brodova kompanije „CIC“ koji su u proteklih mjesec zaplijenjeni po evropskim lukama zbog dugovanja te kompanije dobavljačima goriva, odnosno članovima posada koji nijesu dobijali zarade na vrijeme.

Ugledni pomorski časopis „Fairplay“ objavio je da je brod „Princess Daphne“ kapaciteta 500 putnika, zaplijenjen 2. oktobra u Grčkoj.

Prethodno je 17. septembra u Kotoru, po nalogu Privrednog suda iz Podgorice, zaplijenjen brod „Arion“ kapaciteta 330 putnika, koji je prije nekoliko dana, iz luke Zelenika gdje se nalazio, prebačen u Luku Bar gdje je bio proteklog vikenda.

Još ranije od „Ariona“, u francuskoj luci Marsej su sudskim zabranama isplovljenja, zaustavljena dva broda kompanije CIC - kruzer „Princess Danae“ kapaciteta 800 i „Athena“ kapaciteta 580 putnika.

Prema pisanju „Fairplaya“, njemački operator „Ambiente“ pokušava da oslobodi brod „Princess Daphne“ iz Grčke, kako bi kruzer koji su unajmili, mogao nastaviti krstarenje Mediteranom i isploviti za Istanbul, ali za sada u tome ne uspijeva, pa su sve veći izgledi da će njemački operator morati da u Grčkoj iskrca i vrati u domovinu 169 putnika sa „Princess Daphne“ i nadoknaditi im troškove za nezavršeno putovanje.

Iz crnogorske pomorske privrede koja sarađuje sa CIC-om do sada su tvrdili da im portuglaski brodar ništa ne duguje i da je uvijek redovno izmirovao svoje finansijske obaveze, ali da je brod „Arion“ morao biti arestiran u skladu sa međunarodnim propisima jer je takav zahtjev crnogorskom sudstvu stigao od inostranih povjerilaca portugalske kompanije.

Bonus video: