I Srbija planira gradnju hidroelektrana a nije obavijestila Crnu Goru

Pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović saopštila je da je od predstavnika nevladinog sektora dobijena dragocjena dokumentacija
65 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2012. 11:52h

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, lokalne uprave, i nevladinog sektora iz Srbije i sa sjevera Crne Gore juče su u Bijelom Polju održali sastanak povodom najavljene izgradnje hidrocentrala na Limu "Brodarevo 1" i "Brodarevo 2".

Pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović saopštila je da je od predstavnika nevladinog sektora dobijena dragocjena dokumentacija.

"U kontekstu potencijalne realizacije ovog energetskog projekta, a što je saopšteno i predstavnicima nevladinog sektora, činjenica je da državi Crnoj Gori nije upućeno niti poslato obavještenje o mogućnosti učešća u prekograničnim konsultacijama vezano za realizaciju navedenog projekta u skladu sa konvencijom o prekograničnom uticaju o realizaciji opterećenih planova i projekata na životnu sredinu" kazala je Vojinović, dodajući da konvencija nalaže svim stranama ugovornicama, a to su u konkretnom slučaju države Srbija i Crna Gora, da preduzimaju sve pravne, administrativne i druge mjere koje proističu iz konvencije, i da otvore dijalog, širok front komunikacija i prekograničnih konsultacija.

"Diplomatskim putem će se zahtijevati od Srbije dostavljanje informacije o sprovedenoj javnoj raspravi i nacrtu studije o procjeni uticaja na životnu sredinu. To su neki mehanizmi koji u ovom momentu stoje na rasploganju državi Crnoj Gori kao potpisnici konvencije"

"Država Crna Gora će se u najkraćem mogućem roku diplomatskim putem obratiti Republici Srbiji, s obzirom na to da su dvije države potpisnice ESPO konvencije, te da su u obavezi da razmjenjuju informacije i konsultacije u slučaju da neki prekogranični projekat može da izazove određene štetne i negativne posljedice na životnu sredinu druge države".

"Diplomatskim putem će se zahtijevati od Srbije dostavljanje informacije o sprovedenoj javnoj raspravi i nacrtu studije o procjeni uticaja na životnu sredinu. To su neki mehanizmi koji u ovom momentu stoje na rasploganju državi Crnoj Gori kao potpisnici konvencije" kazala je Vojinović.

Koordinator odbora NVO “Zaštita i očuvanje rijeke Lim“ Amel Kurbegović iz Prijepolja kazao je da bi izgradnja dviju hidrocentrala duboko ušla u crnogorsku teritoriju i ugrozila predivan ambijent kanjona.

Predstavnici NVO sa sjevera Crne Gore saopštili su da su na jučerašnjem sastanku Ministarstvu za održivi razvoj i turizam dostavili dokumentaciju koju je trebalo da dostavi investitor i Vlada Srbije o svim dosadašnjim aktivnostima kompanije REV na rijeci Lim, a tiče se izgradnje dviju hidrocentrala Brodarevo - saopštili su predstavnici NVO sa sjevera.

Ne bismo se sastajali tajno

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić nikad se nije sastao sa predstavnicima REV kompanije koja planira da gradi hidroelektrane na rijeci Lim - saopšteno je juče iz tog vladinog resora.

Oni su reagovali povodom izjava Milorada Mitrovića ispred Mreže NVO za sjever Crne Gore, ističući da sastanka nije bilo i da Ministarstvo radi transparentno.

"Ministar Sekulić nikad se nije sastao niti sa jednim predstavnikom REV kompanije, a i da jeste, to zasigurno ne bi bio nikakav tajni sastanak. Sve što radi Ministarstvo održivog razvoja i turizma apsolutno je transparentno, i upravo zato apelujemo da se ovakvim neprovjerenim i apsolutno netačnim izjavama ne dezinformiše javnost" navodi se u reagovanju.

Galerija

Bonus video: