Prava Crna Gora: Djeca u školama moraju da mole za ćirilicu

Pozivamo zaposlene u Ministarstvu prosvjete da pravilnik koji su tokom ove četiri godine mijenjali čak četiri puta, posljednji put prije mjesec i po dana, dopune još jednom, navode iz Prave Crne Gore
255 pregleda 75 komentar(a)
Prava Crna Gora, Foto: Prava Crna Gora
Prava Crna Gora, Foto: Prava Crna Gora
Ažurirano: 11.06.2018. 09:56h

Prava Crna Gora podsjeća roditelje u Crnoj Gori da njihova djeca kao učenici raspolažu pravom na svjedočanstvo o postignutom uspjehu izdato na ćiriličnom obrascu.

Navode da to pravo nije jasno regulisano postojećim pravnim normama, ali "implicitno proizlazi iz člana 13 Ustava Crne Gore, koji propisuje apsolutnu ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma, te člana 30 Pravilnika o obliku i načinu vođenja pedagoške evidencije i sadržini javnih isprava u školama, koji pored latiničnog obrasca svjedočanstva propisuje i istovjetan ćirilični".

"Podsjećamo takođe da je aktuelni ministar prosvjete Damir Šehović prošle godine izjavio da su škole po važećim pravilnicima obavezne da izdaju i ćirilična svjedočanstva, doduše na zahtjev roditelja. U vezi s tim, posebno je naglasio da je ravnopravnost pisama u Crnoj Gori obezbijeđena. One koji se u ostvarivanju prava vezanih za tu ravnopravnost u školama suoče s bilo kakvim problemima gospodin Šehović je pozvao da se obrate resornom ministarstvu. Naš je stav, a njega nije teško argumentovati, da pisma u Crnoj Gori nisu ravnopravna već samim tim što oni koji žele latinično svjedočanstvo takvu javnu ispravu u školi mogu da dobiju bez ikakvog zahtjeva, dok oni koje žele ćirilično za njega moraju da mole", navode iz Prave Crne Gore.

Dodaju i da nije sasvim tačno da Pravilnik o obliku i načinu vođenja pedagoške evidencije i sadržini javnih isprava u školama reguliše obavezu obrazovne ustanove da ćirilično svjedočanstvo izda na zahtjev roditelja.

"U tom se pravilniku pomenuta obaveza obrazovne ustanove nigdje ne eksplicira, a ne eksplicira se ni obaveza roditelja da dostave bilo kakav zahtjev za ćirilično svjedočanstvo. Stoga pozivamo zaposlene u Ministarstvu prosvjete da pravilnik koji su tokom ove četiri godine mijenjali čak četiri puta, posljednji put prije mjesec i po dana, dopune još jednom, ovaj put nedvosmisleno jasnim odredbama koje se tiču jednog vrlo značajnog društvenog pitanja. Pozivamo i sve organizacije, a posebno političke partije koje se stvarno ili navodno bave zaštitom i unapređenjem položaja ćirilice da se pitanju ćiriličnih svjedočanstava ozbiljnije posvete, a ne da svake godine reaguju neblagovremeno, tek pošto se svjedočanstva podijele, a učenici pošalju kućama."

Naglašavaju da, ipak, najveća odgovornost leži na roditeljima.

"Ukoliko oni ni ubuduće ne budu pokazivali samopouzdanje i upornost, DPS-ov režim izvjesno neće odstupiti od davno zacrtanog kursa napadnog, svima očiglednog forsiranja latinice. Da bi se s takvog kursa skrenulo koliko-toliko, neophodan je istrajan otpor što većeg broja samouvjerenih građana. Zato ovim putem još jednom opominjemo roditelje da ne smiju skrštenih ruku čekati da im pravo na javnu upotrebu ćirilice neko sam ponudi na ostvarivanje. Za to se pravo u ovim uslovima moramo boriti svi zajedno. Iako bi učenik, ako je vjerovati riječima ministra Šehovića, ćirilično svjedočanstvo od odjeljenjskog starješine mogao da zatraži i sam, smatramo da djecu nipošto ne treba izlagati takvoj neprijatnosti – da sama ili u malom broju, izdvajajući se u odnosu na letargičnu većinu, mole za nešto što im pripada po pravu. Stoga roditeljima predlažemo da se u ime djece oni obrate upravi škole, i to prigodnim zahtjevom", zaključuje se.

Bonus video: