Tivatski inženjer Mato Marović predstavio svoje nove izume

“Nudio sam sve ovo odgovornima u Crnoj Gori predlažući im da se ovo ostvari u Tivtu i Crnoj Gori, ali je reakcija bila vrlo slaba", kazao je Marović
373 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2012. 13:58h

Poznati tivatski inženjenjer i izumitelj Mato Marović, predstavio je javnosti na posebnoj promociji u zgradi Opštine Tivat, svoja dva najnovija patenta koja su inače, izazvala veliko intresovanje stručnje javnosti u inostranstvu. Riječ je o koncentričnoj rotacionoj pumpi i četvorotaktnom rotacionom motoru.

Prema ocjeni stručnjaka Instituta „Ruđer Bošković“ iz Zagreba, Fakulteta strojarstva iz Zagreba i Fakulteta strojarstva iz Splita riječ o revolucionarnim izumima, a podršku Maroviću već daje i čitav tim hrvatskih i stručnjaka iz Crne Gore koji vjeruju u to da je tivatski inženjer našao sjajna riješenja koja mogu unijeti pravu revoluciju u mašinogradnju i industriju uopšte.

Jedan od njih je i ugledni hrvatski i evropski fizičar dr Davor Pavuna, univerzitetski profesor iz Švajcarske i član savjetničkog tima američkog predsjednika Baraka Obame.

Pavuna je učesnicima prezentacije u Tivtu među kojima su bili brojni stručnjaci za strojarstvo i tehniku, ambasador Makedonije u Crnoj Gori Aleksandar Vasilevski i ministar pomorstva dr Andrija Lompar, poslao video poruku u kojoj je o Matu Maroviću govorio kao o “jednom od planetarno najboljih inženjera”.

Kako se čulo, Marovićeva koncentrična rotaciona pumpa “radi kao beskonačni klip koji sa jedne strane potiskuje konstantnu količinu fluida a sa druge istovremeno usisava istu količinu fluida”, postiže najveće pristiske, “jedina na svijetu ima ravnomjernu karakteristiku dobave” i ima “200 posto stepen iskoristivosti radnog prostora što je daleko više od najboljih dosadašnjih pumpi kojima je taj koeficijent 30 posto”.

"Mi nažalost, u Crnoj Gori ne nudimo ništa osim lijepu prirodu i jeftinu radnu snagu, pa je dužnost naših inženjera da rade kako bi i mi nešto originalno proizvodili i prodavali po svijetu", kazao je Marović

Marović je za svoju pumpu već dobio detaljne upite od renomirane njemačke kompanije “Bosch”, svjetskog lidera kada su u pitanju pumpe za dobavu i ubrizgavanje goriva u motornoj industriji.

Marovićev četvorotaktni rotacioni motor nema ništa zajedničkog sa jedinim do sada kontruisanim tzv. Wankel rotacionim motorom i kako tvatski izumitelj kaže, pruža brojne prednosti nad klasičnim klipnim motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem koji se u osnovi, nisu nimalo promijenili već više od 100 godina.

“Moj motor je tiši, ima veći stepen iskoristivosti i korisnosti, manju težinu po jedinici snage i može koristiti različite vrste goriva, od tečnih, preko obnovljivih poput alkohola ili bio-dizela, do ugljenje prašine”, kazao je Marović prezentujući nalaz stručnjaka katedre za strojarstvo Sveučilišta u Splitu koji su izračunali da bi Marovićev motor sa promjerom rotacionog dijela od samo 200 milimetara, proizvodio čak 400 konjskih snaga.

Stručnjaci su procijenili da je idejni koncept motora tivatskog inženjera ima “iskoristivost veću od bilo kog drugog motora sa unutrašnjim sagorijevanjem na svijetu”, te da ukoliko se razvije i uđe u proizvodnju može “donijeti revoluciju u mašinogradnji i potencijalno označiti nestanak klipnih motora”.

“Nudio sam sve ovo odgovornima u Crnoj Gori predlažući im da se ovo ostvari u Tivtu i Crnoj Gori, ali je reakcija bila vrlo slaba. Mi nažalost, u Crnoj Gori ne nudimo ništa osim lijepu prirodu i jeftinu radnu snagu, pa je dužnost naših inženjera da rade kako bi i mi nešto originalno proizvodili i prodavali po svijetu.

Razvijene države su to postale zbog industrije i ulaganja u pamet i razvoj tehnologija, a ne prodajući zemlju kao placeve za stanove”, istakao je Marović dodajući da bi izgradnja prototipa njegove pumpe i motora koštala manje nego što državni zvaničnici potroše za reprezentaciju i putovanja u inostranstvo.

Inženjer Gavro Vučurović je konstatovao da posljednjih godina, eliminišući industriju u korsit navodnih turističkih i nekretninskih projekata, “Crna Gora geometrijskom progresijom gubi tehnička znanja” dok je inženjer Dragan Buzdovan poručio da su se “tehničko znanje i nauka kod nas dosta izgubili, ali država treba da vidi šansu koju imamo i u tehnologiji i industriji zahvaljujući domaćoj pameti”.

“Kada sam im sve ovo prezentirao, jedan od naših ministara mi je reako da ne može vjerovati da je sve ovo toliko dobro, a da to Njemci već nisu izmislili i napravili”, istakao je Marović dodajući da bi bez problema, prototipe svojih izuma mogao napraviti u nekadašnjem tivatskom vojnom brodogradilištu Arsenal da ono nije srušeno “jer je Arsenal bez problema proizvodio komplikovana sredstva ratne tehnike, čak i cijele nove motore kad je zatrebalo”.

Na pitanje da li bi pristao da se tog pokušaja prihvat u Arsenalovom neiskorišćenom i već godinama zatvorenom pogonu za proizvodnju raketa i municije na Opatovu, on je potvrdno odgovorio ističući da “još imamo živih inženjera i majstora koji to mogu učiniti, a Opatovo ima moderno opremljene, čak i klimatizirane pogone u kojima možete sastavljati i najmoderniju elektroniku i kompjutere, a kamoli ne ovakve strojeve”.

Galerija

Bonus video: