Brane na Limu će potopiti i do 9 kilometara Crne Gore?

"Okupili smo se na teritoriji Crne Gore da ukažemo da bi izgradnja dviju hidrocentrala, a posebno hidrocentrale 'Brodarevo 1' duboko ušla u crnogorsku teritoriju "
142 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2012. 08:09h

Najavljena izgradnja hidrocentrala na Limu kod Brodareva izazvala je oštru reakciju nevladinih organizacija iz Srbije i Crne Gore. U mjestu Kumanica u blizini manastira Sv. Arhangela Gavrila, koji bi tim projektom mogao biti ugrožen, juče su se sastali predstavnici nevladinih organizacija iz Brodareva-Prijepolja i mreže NVO sa sjevera sa potpredsjednikom Opštine Bijelo Polje Radovanom Obradovićem.

Koordinator odbora NVO “Zaštita i očuvanja rijeke Lim“ Amel Kurbegović iz Prijepolja saopštio je da okupljaju više od 20 NVO i isto toliko neformalnih grupa, te da su sakupili 5.000 potpisnika peticije protiv izgradnje hidrocentrala na Limu.

“Okupili smo se na teritoriji Crne Gore da ukažemo da bi izgradnja dviju hidrocentrala, a posebno hidrocentrale 'Brodarevo 1' duboko ušla u crnogorsku teritoriju i ugrozila predivan ambijent kanjona koji je u jednom dijelu u prosecu zaštite Republike Srbije. Kanjon u Kumanici je posebno od izuzetnog značaja, i zbog postojanja srednjovjekovnog manastira. Duboko bi se zašlo u teritoriju Crne Gore, čak osam do devet kilometara sa čim vjerovatno niko iz Crne Gore do sada nije bio ni upoznat. To možemo da potvrdimo na osnovu studije koja je bila na javnoj raspravi u Prijepolju i koja se završila incidentom od strane organizatora, odnosno kompanije koja planira izgradnju tih hidroelektrana. Time su pokazali da, ukoliko ne mogu argumentima, a ono silom da ukažu da ti njihovi projekti, koje smatramo izuzetno štetnim, moraju biti realizovani”, upozorio je Kurbegović.

On je ukazao i na sportsko-turistički značaj kanjona u Kumanici gdje je prije tri godine organizovano Evropsko prvenstvo u raftingu.

“Iduće godine je na Limu planirano održavanje svjetskog prvenstva u raftingu. Inače, poznata je priča koja se prije nekoliko dana pokrenula iz Crne Gore, Srbije i BiH o zaštiti Lima koji ove godine bilježi istorijski minimum vodostaja. Rijeka time vjerovatno upozorava da se njena neukrotivost ne može dovesti u jednu liniju kojom oni pokušavaju da je devastiraju. Ne treba puno govoriti o ugroženosti ovog područja, ali ću skrenuti pažnju da bi se naselje Brodarevo sa oko 7.000 stanovnika našlo između dvije hidrelektrane, odnosno velike akumulacije na trusnom području 8. stepena seizmičke aktivnosti, gdje bi se zaustavile skoro tri milijarde kubika vode”, upozorio je Kurbegović.

Kako je naveo, pokrenuto je niz aktivnosti i obaviještena je međunarodna zajednica.

“Ove hidroelektrane ne mogu da se svrstaju u novi izvor energije, jer se ravnopravno tretiraju kao nuklearne elektrane. Obaviješten je OEBS o svim torturama koje nam se dešavaju i to sudskim, policijskim, jer iza svega stoje visoki tajkuni, a nije nam poznato o kome se radi. Ukoliko budemo morali da se selimo sa naših vjekovnih ognjišta, bićemo prve ekološke izbjeglice, a EU će biti obavezna da nam nađe smještaj u zemlji koju mi odaberemo”, poručio je Kurbegović.

Otac Nikolaj iz kumaničkog manastira kazao je da se protivi pomenutoj namjeri, odnosno potapanju Lima na ovom području, jer je tu i manastirska zemlja.

Pitanje za obje države

Obradović je kazao da izgradnja hidroelektrana na Limu i potapanje kanjona u dijelu crnogorske teritorije, je stvar koja se tiče državnog nivoa i ingerencije nadležnih ministarstava.

“Svakako da se podržavaju investicije koje su od interesa za građane, ali ukoliko se one kose sa interesima građana i države, sigurno ćemo se protiviti tome. Moramo imati dobrosusjedske odnose, ali ne može neko da gradi projekte u svojoj državi na štetu teritorije druge, odnosno druge opštine. Tu smo da sagledamo taj projekat, studiju lokacije, procjenu uticaja na zaštitu životne sredine i da u jednoj demokratskoj i ravnopravnoj atmosferi napravimo najbolje poteze.

Ukoliko to šteti interesima građana i dođe do devastacije Lima, okoline, manastira i imanja mještana, sigurno da ćemo se usprotiviti. U svakom slučaju tu su nadležna ministarstva i ljudi od struke koji će dati svoje mišljenje”, kazao je Obradović.

Galerija

Bonus video: