Naučna fantastika: Tehnopolis na mjestu Doma vojske u Nikšiću

Dom vojske je umjesto da bude predat na korišćenje institucijama kulture, prije svega pozorištu, postao mjesto gdje se okupljaju narkomani, pijanice i lutalice
198 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2012. 12:23h

Pravo sa željezničke stanice, gdje je svečano otvorena rekonstruisana pruga Nikšić-Podgorica, predsjednik Vlade Igor Lukšić zajedno sa političko-privrednim establišmentom prisustvovao je prezentaciji projekta Doma vojske koji će, jednoga dana, postati inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis.

Ideju da se odmah krene sa projektom, prema riječima ministarke kulture prof. dr Sanje Vlahović dao je sam Lukšić. A oni je zdušno prihvatili. I to baš pred izbore – parlamentarne i lokalne. „Zlobnici“ bi rekli čudna koincidencija.

Budući „Tehnopolis“ pored preduzetničko-inovacionog centra biće i višenamjenski objekat gdje će se nalaziti multimedijalna sala, ljetnja pozornica, kao i kancelarije Investiciono-razvojnog fonda i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

A da li je pompezno najavljena ideja pod znakom pitanja znaće se već naredne godine, kada se očekuje implementacija obećanog, a pomoć su, prema riječima ministarke, obećale kolege iz najvećeg italijanskog Tehnoparka.

Vlada Crne Gore je na sjednici 18. oktobra 2007. godine odlučila da Dom vojske, čija je procijenjena vrijednost oko 900.000 eura, postane vlasništvo Opštine. Lokalna uprava se obavezala da će odmah nakon potpisivanja ugovora pristupiti izradi projektne dokumentacije, a zatim i rekonstrukciji Doma koji će biti predat na upotrebu institucijama kulture, a adaptacijom prilagođen njihovim potrebama.

Od tada je prošlo pet godina i Dom vojske je umjesto da bude predat na korišćenje institucijama kulture, prije svega pozorištu, “predat” na korišćenje narkomanima, pijanicama i lutalicama. Neke čudne predstave su se odigravale u Domu koji je nekada bio aktivan sudionik kulturnog života grada pod Trebjesom.

Danas je to samo propala ruinirana zgrada, slomljenih vrata i prozora.

Za vrijeme Septembarskih dana kulture 2008. godine režiser Branko Baletić je najavljivao otvaranje modernog bioskopa u tom zdanju sa isto tako modernom opremom i salom od oko 200 mjesta.

“Pored savremene filmske tehnike biće ugrađena i savremena video-oprema. Nađena su sredstva i nadam se da će radovi biti gotovi za 5 do 6 mjeseci. Troškovi adaptacije i renoviranje čitave zgrade bivšeg Doma vojske iznose negdje oko milion i po eura. Sama bioskopska tehnika je oko 100 hiljada eura, zatim su tu i sjedišta, platna“, kazao je Baletić tada.

Predsjednik Opštine Nebojša Radojičić je prošle godine kazao da je za rekonstrukciju objekta potrebno oko tri miliona eura i da su, zbog nedostatka sredstava, „ruke lokalnoj upravi vezane“.

Ove godine je najavio mogućnost saradnje sa fondacijom „Ćano Koprivica“ koja je, kako je kazao, zainteresovana za Dom vojske.

Galerija

Bonus video: