Zapovjednik napustio "Arion", oko 120 članova posade i dalje na brodu

Iz podgoričkog Privrednog suda do sada nije saopšteno ko stoji iza zahtjeva za zaustavljanjem broda „Arion“ u Crnoj Gori
0 komentar(a)
Arion, Foto: Arhiva Vijesti
Arion, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.09.2012. 14:25h

Nakon što je portugalski kruzer „Arion“, koji je već sedam dana u Crnoj Gori pod zapljenom po odluci Privrednog suda iz Podgorice, minulog vikenda sa sidrišta ispred Orahovca prebačen na vez u luci Zelenika, zapovjednik se iskrcao sa broda i otputovao, dok je ostatak od oko 120 članova posade i dalje na brodu, saznaju “Vijesti”.

Posadi za sada ne nedostaje ništa jer je brod snabdjeven hranom, vodom, gorivom i svim ostalim neophodnim potrepštinama, a kompanija u Lisabonu i njihov agent u Crnoj Gori u stalnom su kontaktu kako bi „Arion“ i njegova posada bili dobro zbrinuti dok se cijela sudska zavrzlama ne riješi.

Brod je zaustavljen po zahtjevu povjerilaca njegovog vlasnika kompanije „Classic Internationa Cruises“ (CIC), koja dobavljačima u inostranstvu duguje novac za gorivo, odnosno plate dijelu posada svojih ukupno pet kruzera.

Stoga su osim „Ariona“, pod sudskom zapljenom u francuskoj luci Marsej još dva broda kompanije CIC – kruzer „Princess Danae“ kapaciteta 800 i „Athena“ kapaciteta 580 putnika. Preostala dva broda portugalskog brodara za sada su još „slobodna“ - kruzer „Princess Daphne“ odrađuje čarter za jednu njemačku agenciju, dok je brod „Funchal“ u luci Lisabon.

Iz podgoričkog Privrednog suda do sada nije saopšteno ko stoji iza zahtjeva za zaustavljanjem broda „Arion“ u Crnoj Gori

Iz podgoričkog Privrednog suda do sada nije saopšteno ko stoji iza zahtjeva za zaustavljanjem broda „Arion“ u Crnoj Gori. Ni taj brod, a ni cijela kompanija CIC, prema tvrdnjama agenta, kao i ministra pomorstva dr Andrije Lompara, nemaju neplaćenih obaveza prema bilo kojem poslovnom partneru u Crnoj Gori.

Upućeni u zbivanja na svjetskom pomorskom tržištu ističu da su finansijski problemi kompanije CIC počeli prije nekoliko mjeseci, neposredno nakon što je u maju ove godine umro njen osnivač i vlasnik, poznati grčki pomorski preduzetnik George Potamianos.

Porodični posao tada su kao čelnici kompanije preuzeli njegovi sinovi Aleksandros i Emilios, ali im otežavajuću okolnost u vođenju firme predstavlja i činjenica da je cijela flota kompanije CIC veoma stara jer je svih pet njihovih kruzera izgrađeno u periodu između 1948. i 1965. kada je izgrađen najmlađi od njih – upravo u Crnoj Gori zaplijenjeni “Arion”.

Bonus video: