Astronomske cijene grobnih mjesta u Budvi: Vječna kuća 10.000 eura

Grobno mjesto sa dva ukopa u Baru košta 4.670 eura. U Tivtu treba izdvojiti od 2.500 do 2.800, a u Herceg Novom od 2.000 do 3.000 eura
319 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2012. 10:10h

Živjeti u Budvi je postalo izuzetno skupo, a po svemu sudeći, nimalo nije jeftino ni umrijeti. Da je to tako potvrđuju i astronomske cijene grobnih mjesta na gradskom groblju, koje su najveće na primorju, pa i u Crnoj Gori.

Cijene grobnog mjesta na novom gradskom groblju iznad crkve Sveta Petka, čija je izgradnja u toku, za mještane iznosi 4.800 eura, uz povoljnost kupovine na kredit, dok oni kojima Budva nije stalno mjesto prebivališta, za “vječnu kuću” moraju da plate ni manje ni više nego 9.800 eura.

Ako se uzme u obzir da je cijena grobnog mjesta u Beogradu od tri do osam hiljada eura u zavisnoti o kojem je gradskom groblju riječ, kako prenose tamošnji mediji, onda je Budva zaista grad sa najskupljim pogrebnim uslugama.

Takav cjenovnik Javno preduzeće “Pogrebne usluge” ima još od 2007. kada ga je Skupština opštine verifikovala.

Tada su cijene nekretnina vrtoglavo rasle, pa je i mjesto u vječnom prebivalištu pratilo “tržišna kretanja”.

Ni cijene grobnih mjesta u Baru nijesu ništa povoljnije, pa kako su “Vijestima” saopštili u tamošnjem Komunalnom preduzeću, grobno mjesto sa dva ukopa košta 4.670 eura.

U Tivtu je cijena grobnog mjesta od 2.500 eura do 2.800 eura u zavisnosti od načina plaćanja, dok u Herceg Novom ono košta od 2.000 do 3.000 eura.

Na gradskom groblju na Savini, najvećem u hercegnovskoj opštini, više nema prostora za nova grobna mjesta, kao ni na većini drugih koja su uglavnom formirana oko hramova.

Po neko slobodno grobno mjesto još se može naći u Zelenici, Baošićima i Bijeloj.

Gradsko groblje na Savini je u nekoliko navrata prošireno, a protiv namjere da se to uradi još jednom – za oko 3.000 kvadrata, na uštrb Savinske dubrave - parka prirode, prije tri godine pobunili su se stanovnici tog dijela hercegnovske opštine i nekoliko nevladinih organizacija.

Oni su nadležnima u Opštini predali peticiju, što je, nadali su se oni, i zaustavilo tu inicijativu.

Prostornim planom bilo je predviđeno da novo gradsko groblje bude izgrađeno u Sutorini.

U JKP-u ranije su saopštili da bi za novo groblje trebalo opredijeliti lokaciju od oko 20.000 kvadrata na kome bi moglo da se izgradi 2.000 grobnica u nekoliko faza.

Unosan biznis

Jedan od najunosnijih biznisa u zemljama u okruženju, a sa kojim se počela suočavati i Crna Gora, godinama unazad je preprodaja grobnih mesta. U tim slučajevima, cijene su uglavnom duplo veće od standardnih.

Da je biznis sa grobljem izuzetno profitabilan, govori i priča o selu Grbavču kod Svrljiga gdje već punu deceniju postoji prvo i za sada jedino privatno groblje u Srbiji.

Osnovao ga je žitelj tog sela, za šta je dobio neophodne dozvole i saglasnost od opštinara.

Galerija

Bonus video: