Podgoričani žele biciklističke staze

“U Crnoj Gori je kod nekih koji su naučili na komfor sramota koristiti biciklo"
76 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2012. 17:16h

Posjetioci portala "Vijesti" u jednom su složni - Podgorici su potrebne biciklističke staze.

Za dva sata, koliko je trajala anketa, 91 odsto učesnika ankete je odgovorilo da želi biciklističke staze u Podgorici.

Tu ideju ne podržava 3 odsto anketiranih, dok 4 odsto njih se izjasnilo da ih ne zanima.

Vožnjom od Trga Republike do Trgaja preko 400 biciklista obilježilo je danas Svijetski dan bez automobila i na taj način poslali su poruku ostalim građanima da što više voze bickla i žive zdravim stilovima života.

Organizatori današnje akcije su Ministarstvo održivog razvoja i turizma, asocijacija “Biciklo.me”, “Montenegrofototreking”, uz podršku Crvenog krsta, biciklističkog saveza i nacionalne turističke organizacije.

Današnja akcija je dio "ekološke nedelje" koja Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Agencija za zaštitu životne sredine sprovodi od 15. septembra do danas i dio kampanje "Spojimo niti" koja se sprovodi u 2012. i 2013. na putu opravdanja statusa Crne Gore kao "ekološke države".

PR ministarstva održivog razvoja i turizma Milica Lekić kazala je da je današnja aktivnost pokazala da je porasla svijest o očuvanju životne sredine u Crnoj Gori.

“Porasla je svijest o neophodnosti korišćenja bicikala i iz ekonomskih razloga kao i zbog toga što poboljšava sveukupno zdravstveno stanje organizma te ne zagađuje životnu okolinu”, rekla je Lekić.

Lekić je sigurna da će s obzirom na današnji odziv sličnih akcija biti još više.

Za neke je biciklo sramota

Predsjednik biciklističkog saveza Crne Gore Branko Hajduković naglasio je da su biciklisti pokazali da bicklo može da bude višestruko korisno prevozno sredstvo i turistički rekvizit veoma populran u razvijenom svijetu.

“U Crnoj Gori je kod nekih koji su naučili na komfor sramota koristiti biciklo, a Podgorica je grad koji ima najbolje uslove za korišćenje bicikla kao najboljeg alternativnog prevoznog sredstva na kratkim distancama. Podgorica je ravna i izuzetno povoljne klime za razvoj biciklizma a ovakve manifestacije su važne da se mijenja kultura življenja i podiže nivo saobraćajne kulture”, istakao je Hajduković.

On je postavio pitanje “zašto se u Podgorici ne stvore uslovi za korišćenja bicikla u gradskoj vožnji?”. i istakao da nije tačno da treba graditi biciklističke staze.

“Ovi ljudi danas će tražiti da jedan metar sa obje strane podgoričkih bulevara bude obilježen i da biciklista zna da ga tu neće udariti neki automobil. Ova je treća akcija u nizu a mi smo čuvenu trku `Putevima kralja Nikole`, preorijentisali u trku `Stazama kralja Nikole` dajući joj edukativni karakter", dodao je Hajduković.

Maja prvi put na Tragajama, bar da se sjeća

Radmila Bošković kazala je da se pridružila akciji zato što je prelijep dan i zato što voli da se druži i rekreira.

Za akciju je saznala od prijateljice, jer, kako kaže, ne gleda televiziju i ne čita novine a oduševila se idejom..

"Svakodnevno vozim biciklo i to je moj prevoz ovdje, prvenstveno zbog zdravlja, ali i džepa”, istakla je ona.

Maja Boljević koja redovno vozi bicklo i član je grupe "Biciklo.me", za akciju je saznala preko novina.

"Nikad nisam bila na Tragajama, možda jesam kao mala. Došla sam sa drugaricom i nadam se da će biti dobro", rekla Boljević i poručila svima da na sljedeću turu kojih će biti sigurno dođu u što većem broju.

Petar se rodio sa biciklom

Šezdesetosmogodišnji Petar Stamatović kaže da se s biciklom rodio ali kao mali nije imao para da ga kupi kao dijete.

"Sad ih imam pet i da sam znao mogao sam nekom na današnji dan da pozajmim kako bi ostavili kola i uzeli biciklo da se rekreiraju i čuvaju zdravlje", rekao je Stamatović i poručio sugrađanima da više voze bicikla i da se ne otuđuju.

Galerija

Bonus video: