Lompar u Tivtu pun obećanja

Nakon Lompara, u Tivta već sjutra u "radnu posjetu" stiže još jedan član tima premijer Igora Lukšića – ministar zdravlja dr Miodrag Radunović
88 pregleda 10 komentar(a)
Dragan Kankaraš, Andrija Lompar, Foto: Siniša Luković
Dragan Kankaraš, Andrija Lompar, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.09.2012. 13:41h

Ministar pomorstva i saobraćaja dr Andrija Lompar sa saradnicima iz tog ministarstva, Uprave pomorske sigurnosti, Agencije za civilno vazduhoplovstvo i Direkcije za saobraćaj, boravio je u "radnoj posjeti" Opštini Tivat gdje je razgovarao sa tivatskim gradskim ocima i gradonačelnikom Draganom Kankarašem.

Kako je rečeno, tom prilikom razgovaralo se o temama "od vitalnog interesa za budući razvoj Tivta" – razvoju aerodroma za koji je u toku izrada državne studije lokacije, putnoj infrastrukturi i uređenju plovnih puteva u Tivatskom zalivu.

"Dogovorili smo da se tokom 2013. uđe u pilot projekat postepenog uvođenja instrumentalnog letjenja na tivatskom aerodromu, odnosno njegovog potpunog osposobljavanja za letjenje u noćnim i uslovima loše vidljivosti. Ne namjeravamo da aerodrom radi 24 sata dnevno, ali postoji potreba da se on osposobi da prima avione i u ranim jutarnjim satima prije izlaska sunca, odnosno uveče nekoliko sati nakon zalaska sunca", kazao je nakon sastanka sa Lmparom gradonačelnik Kankraš.

On je dodao da se razgovaralo i o izgradnji obilaznice oko Tivta, kao i proširenju Jadranske magistrale kroz grad u bulevar, a što se očekuje tokom 2014.

Bilo je riječi i o proširenju magistrale od Tivta do Jaza u saobraćajnicu profila četiri trake, kao i o načinu korišćenja mjesnih mula i pristaništa u Tivatskom zalivu, na kojima sada se nerijetko dugo stacioniraju razna plovila, bez mogućnosti da te objekte koriste drugi koji bi da na njih pristanu.

"Razgovarali smo i o jednom zahtjevu koji se intenzivira u posljednje vrijeme – da identifikujemo jednu vodenu površinu u Tivatskom zalivu na koju bi slijetali hidroavioni jer takve zahttjev dobijamo i od turističkih organizacija i pojedinaca. Već smo u saradnji sa Aerodromskom kontrolom letjenja i Agencijom za civilno vazduhoplovstvo počeli raditi na iznalaženju takvog prostora na kojem bi hidroavioni mogli sigurno slijetati i uzlijetati, a njihovi putnici istovremeno obaviti sve neophodne granične i carinske formalnosti", kazao je Lompar.

On je dodao da se razgovaralo i o učešću Opštine Tivat kroz ustupanje zemljišta za izgradnju novog kontrolnog tornja na tivatskom aerodromu, a za što su već obezbijeđena sredstva.

On je dodao da već postoji izrađena procedura za slijetanje aviona u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti na aerodrom Tivat, ali je ona prilagođena samo najnovijim vazduhoplovima sa najmodernijom navigacionom i opremom za instrumentalno letjenje.

Lompar se slaže sa zahtjevom za izgradnju novog heliodroma u Tivtu na čemu insistira kompanija Porto Montenegro, ali napominje da taj heliodrom "ne može biti isključivo u funkciji Porto Montenegra, već mora biti multifukncionalan – i za za medicinske i potrebe službe traganja i spašavanja i za ostale civilne potrebe".

Komentarišući stanje na moru, Lompar je nagovijestio ponovno ažuriranje stare ideje o osnivanju jedinstvene službe koju ima većina drugih pomorskih država:

"S obzirom na nezadovoljavajuće stanje kada su nadležnosti i rad nekih inspekcija u pitanju, dogovorili smo se da još jednom osvježimo ideju osnivanja Obalske straže u Crnoj Gori koja bi objedinila sve funkcije, učinili ih centralizovanim i efikasnijim kada je u pitanju koričenje plovnih puteva, obale, zaštita sigurnosti plovidbe, ekološka zaštita...", istakao je Lompar.

Nakon ministra pomorstva i saobraćaja, u Tivta već sjutra (22. septembar) u "radnu posjetu" stiže još jedan član tima premijer Igora Lukšića – ministar zdravlja dr Miodrag Radunović koji će obići tivatski Dom zdravlja i razgovarati sa čelnicima lokalne uprave, najverovatnije o još nezapočetom projektu izgradnje stanova za tivatske medicinare koje im je Radunović obećao još davne 2008.

Bonus video: