Budva: Reprezentativno zdanje pretvoreno u deponiju

Komunalno preduzeće nema ovlašćenje da samoinicijativno uđe u posjed i čisti ga jer je riječ o privatnoj imovini
112 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 08:26h

Napuštena zgrada nekadašnjeg Jugoslovenskog rječnog brodarstva u strogom centru Budve, vlasništvo podgoričkog biznismena Dragana Brkovića, poslužila je ovog ljeta zakupcima privremenih lokacija duž glavnog šetališta za odlaganje otpada.

Zgrada koja se nalazi između pješačke staze uz more i šetališta, pretvorena je u deponiju, a na stotine kesa svježe zapakovanog smeća, odložene su u podrumu oronule građevine, nekada najljepše zgrade kod starogradskih zidina.

Zgrada, nekada opasana dva metra visokom metalnom ogradom, koja je štitila ulaz u zgradu od „nezvanih gostiju“, kako su kazali turistički radnici, ujedno je ovog ljeta služila i kao javni toalet.

Tako sada neprijatan miris koji se širi svuda naokolo i gomile smeća koje su dostigle i metar visine, što predstavlja potencijalni izvor zaraze, čeka rješenje.

Komunalno preduzeće nema ovlašćenje da samoinicijativno uđe u posjed i čisti ga

Kako je u pitanju privatni posjed, gradsko Komunalno, kako je juče „Vijestima“ potvrđeno u tom javnom preduzeću, nema ovlašćenje da samoinicijativno uđe u posjed i čisti ga. Da bi mogli reagovati, kako su kazali, Komunalna policija bi trebalo da da nalog za takav posao.

Na drugoj strani, u Komunalnoj policiji “Vijestima” je saopšteno da im niko nije prijavio problem u zgradi JRB.

“Vektra Montenegro”, Brkovićeva kompanija koja je upisana kao vlasnik zgrade i pola hektara zemljišnog kompleksa, već punih sedam godina čeka na donošenje planskog dokumenta za taj dio Budve, kako bi mogla da realizuje svoj projekat.

Međutim, iščekujući planski dokumenti, Brkovićeva kompanija je, u međuvremenu, „otišla“ pod stečaj.

Brković je vrijednu imovinu prije sedam godina kupio za tri miliona eura od Beograđanina Nenada Đorđevića, koji je prije više od decenije započeo priču o pretvaranju JRB-a u elitni hotelski kompleks.

U planu su mu bili hotel, omanja marina i ostali prateći sadržaji za visokoplatežnu klijentelu, ali nakon punih pet godina, koliko nijesu bili donijeti planovi, niti mu dozvoljena gradnja, odlučio je da proda imovinu.

Na scenu je tada stupila, u zenitu poslovnog uspjeha, podgorička kompanija “Vektra”.

Brković je vrijednu imovinu prije sedam godina kupio za tri miliona eura od Beograđanina Nenada Đorđevića

Međutim, ni Brkoviću nije pošlo za rukom da odmah, u vrijeme investicionog buma kada su mnogi inostrani biznismeni bili i te kako zainteresovani za ulaganje u Budvu, realizuje svoje vizije.

Na svom sajtu “Vektra” je ranije imala detaljnu razradu svih projekata koje namjerava da realizuje, pa između ostalih i planove za JRB.

“Atraktivnost lokacije u strogom centru Budve, neposredna blizina marine, veličina i građevinski potencijal korisne površine i mogućnost zakupa dijela javne plaže, kompaniju je opredijelilo da na tom zemljištu izgradi ekskluzivni turistički kompleks veličine 15.000 kvadrata“, navodi na svom sajtu ova kompanija.

Galerija

Bonus video: