Ko je upisao 90-ak đaka, ako nisu Stijepović i DPS

Direktor Ekonomske škole ćuti, "profesori" traže da se utvrdi da li su prilikom upisivanja prekršeni zakoni
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 08:19h

Direktor Ekonomske škole Branislav Đukić ni juče nije saopštio ko je i po kojim kriterijumima upisao 90-ak đaka više nego što je bilo predviđeno, ako to nije učinjeno po listi DPS-a i diskrecionom pravu ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića.

Đukić je odbio da odgovori na pitanja “Vijesti” u vezi sa naknadnim upisom u prvi razred i optužbe anonimnih roditelja, a od juče i profesora.

“Nemojte više da me uznemiravate, jer imamo posla... Škola radi, imamo mnogo drugih interesantnih priča, ali vas to ne interesuje”, kazao je Đukić.

Anonimni roditelji, čija se djeca nijesu uspjela upisati u prvi razred, optužili su prošle sedmice Đukića i Stijepovića da su upisali stotinjak učenika više nego što je bilo planirano, vodeći računa i o partijskoj pripadnosti.

Roditelji su saopštili da je ministar, shodno svom diskrecionom pravu, upisao oko 50 učenika, a da je DPS dostavio direktoru škole spisak sa imenima 11 učenika. Đukić je to demantovao, istakavši da nije član DPS-a...

Njihove navode juče su djelimično potvrdili i “profesori Ekonomske škole”, saopštivši da prvi razred pohađa ukupno 386 đaka, a da je konkursom oglašeno 300 mjesta.

Više izvora “Vijesti” potvrdilo je da je brojka, koju u nepotpisanom saopštenju navode “profesori Ekonomske škole”, tačna.

“U sedam odjeljenja nastavu pohađa po 38 učenika, a u tri po 40, odnosno 86 više nego što je predviđeno konkursom...”, piše, između ostalog, u nepotpisanom dopisu.

Navode da su se obratili Stijepoviću sa molbom da se riješi pitanje prekobrojnog upisa u prvi razred, što je “Vijestima” potvrdio i drugi izvor, ali da odgovor nijesu dobili.

“Zato nam je Đukić objasnio da je naknadni upis učenika upravo ono za šta portparolka Ministarstva prosvjete Vesna Gajević tvrdi da se ne prepoznaje u zakonima obrazovanja i vaspitanja - diskreciono pravo ministra Stijepovića. Direktor je svoju tvrdnju iznio upravo na sjednici Nastavničkog vijeća početkom protekle školske godine. Ako se od tog broja oduzme šest učenika, za koje direktor tvrdi da su upisani povlačenjem sa rang-liste po dva učenika sa tri smjera zbog minimalne bodovne razlike, ko je upisao preostalih 80 učenika? Gajević kaže da je misija Ministarstva da striktno poštuje zakone, a da li su zakoni ispoštovani u ovom slučaju”, piše u dopisu dostavljenom “Vijestima”.

Iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” je prošle sedmice saopšteno da se nijesu rukovodili diskrecionim pravom prilikom upisa, jer takvo rješenje zakon ne poznaje.

Ocijenili su da je normalna pojava da nakon drugog upisnog roka broj učenika u razredima bude povećan, jer, “u suprotnom, zašto bi postojao taj rok”.

U anonimnom dopisu se, međutim, navodi da drugi rok praktično i ne postoji u Ekonomskoj, jer već godinama u prvom upisuju predviđeni broj đaka.

Za Ekonomsku školu duže vremena vlada ogromno interesovanje đaka, pa mnogi i ne uspiju da se upišu.

Anonimni roditelji i, navodno, profesori tvrde da su ove godine upisivani đaci sa dna rang-liste, što je, prema saznanjima”Vijesti”, tačno.

“Anonimni profesori”pozvali su Đukića da javno saopšti ko je upisao učenike ako ne postoji diskreciono pravo i lista DPS-a

“To je lako provjeriti, jednostavnim uvidom u spisak upisanih i rang-listu”, kazao je izvor “Vijesti”.

“Anonimni profesori”pozvali su Đukića da javno saopšti ko je upisao učenike ako ne postoji diskreciono pravo i lista DPS-a.

“S obzirom da u obraćanju javnost ni jednom rječju nije zaštitio ugled svojih kolega, koji su optuženi za korupciju, već je samo iznio netačne statističke podatke u vezi sa upisom”, piše u nepotpisanom dopisu.

Đukić juče oko 13 časova nije bio u školi. U kratkom telefonskom razgovoru kazao je da roditelji onih učenika koji su imali odličan ili vrlo dobar uspjeh, a nijesu upisani, ne bi bili anonimni, nego bi s punim pravom dali ime i prezime i tražili pravdu.

Ispitajte ima li korupcije

“Profesori Ekonomske” tvrde da su roditelji, ne objavivši ime njihovog kolege koji im je navodno sugerisao da plate za upis, doveli u sraman položaj se one koji ničim nijesu zaslužili da budu prozvani za korupciju.

“Pomenuti profesor nije naš glasnogovornik, a čiji je, to neka utvrdi direktor, inspekcija i Agencija za antikorupcijsku inicijativu. Ne može se na osnovu pojedinaca tako lako donositi stav o svima nama”, piše u dopisu.

Pozvali su roditelje da prijave korupciju, ako je u školi ima. “Kako bi nam pomogli da iz ove ružne i veoma neprijatne situacije izađemo podignute glave”, navodi se u dopisu.

Galerija

Bonus video: