Pola decenije života u strahu

Osnovni sud utvrdio da je klizište na Podima nastalo zbog deponije formirane prilikom gradnje puta Meljine - Petijevići, nalaz Građevinskog fakulteta demantuje te tvrdnje
5 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 02:10h

Ni poslije pet godina od pokretanja klizišta u kojem su stradale 24 kuće u zaseoku Mištica na Podima, šteta nije sanirana.

Prema nalazu preduzeća “MI” iz Podgorice, koje je angažovala hercegnovska Opština, utvrđeno je da je deponija koja je formirana prilikom izgradnje puta Meljine-Petijevići glavni krivac pokretanja klizišta. Deponija od oko 90.000 kubika zauzima površinu od hektar do hektar i po, dubine šest do sedam metara i nalazi se iznad sela.

To je utvrđeno i u Osnovnom sudu u Herceg Novom, nakon što je nekoliko mještana, kojima je klizište uništilo kuće i imanja, tužilo Opštinu Herceg Novi, preduzeće “Prijedor putevi”, koje je izvodilo radove, investitora - “Univerzal Monte”, i AD “Prvoborac” za nadoknadu štete. Optuženi su uložili žalbu Višem sudu u Podgorici.

Prema novom nalazu stručnjaka Rudarsko-geološkog fakulteta iz Podgorice, deponija zemlje iznad sela nije uzrok klizišta.

Hercegnovski Osnovni sud je zatražio mišljenje stručnjaka sa podgoričkog Građevinskog fakulteta, ali oni nijesu dostavili svoj nalaz na dva prethodna ročišta.

Neki mještani su se iselili, njihove kuće su sada prazne, a drugi, uprkos stalnom pomjeranju tla i širenju pukotina na kućama, ostaju u svojim domovima

Neki mještani su se iselili, njihove kuće su sada prazne, a drugi, uprkos stalnom pomjeranju tla i širenju pukotina na kućama, ostaju u svojim domovima.

Penzioner Mića Knežević uspio je da sanira kuću i neke od međa na svom imanju. On tvrdi da su neki od njegovih komšija stalno dobijali neku vrstu pomoći, ali da nikada javno nijesu saopšteni kriterijumi po kojima je ona dijeljena.

Knežević je rekao da su uslovi za život u tom zaseoku i dalje veoma teški. Od pokretanja klizišta, prije pet godina, nemaju vodu iz gradske mreže, jer su ih radnici JP “Vodovod i kanalizacija” isključili sa mreže, ali zato redovno dobijaju račune za njihove vodomjere.

Obraćali se za pomoć mnogima, ali bez uspjeha: Parket u jednoj od kuća

Istakao je da su se mještani obraćali za pomoć mnogima, od Opštine, do predsjednika države, ali bez uspjeha.

Slađana i Milan Šapić, sa dvoje maloljetne djece i nepokretnom majkom, žive u nedovršenoj kući, jer im je to ekonomičnije nego da žive u gradu kao podstanari, pošto imaju malo okućnice gdje sade povrće, gaje svinje i živinu.

Pukotine u zidu 20 centimetara

Penzioneri Ilija i Mirjana Strugar uporno ostaju u svojoj kući, iako su pukotine u zidovima veće od 20 centimetara, a podovi izdignuti više od metar.

I, što je najgore, pomjeranja tla nijesu zaustavljena. Uprkos tome, pokušavaju da žive normalno. Radost im pričinjavaju unuka i kćerka koje svakog, pa i ovog ljeta, provedu dio odmora sa njima.

Galerija

Bonus video: