Maturanti u parku na Kruševcu posadili 30 sadnica

Akciju je sprovelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine
57 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2012. 15:46h

Pod pokroviteljstvom Evropske unije u parku na Kruševcu kod Dvorca kralja Nikole su crnogorski maturanti posadili 30 sadnica u sklopu akcije “Maturski parkovi znanja”.

Projekat je realizovan u okviru Eko-nedjelje, zahvaljujući donaciji američke ambasade i pomoći Javnog preduzeća „Zelenilo”.

Akciju je sprovelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine.

“Značaj proširenja zelenih površina u gradskim zonama, samim tim i poboljšanje životnog kvaliteta je izuzetno veliki i otud i potreba za sprovođenjem akcija sadnje drveća, čime bi se ukazalo na značaj proširenja 'pluća grada', ali i štetu koja se nanosi vazduhu, vodi, zemlji i ljudima njegovim uništavanjem, ili sječom. Svako zasađeno drvo nije samo ukras, već investicija u zdraviju i ljepšu budućnost, kako u Crnoj Gori, tako i na cijeloj planeti”, kazala je pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović.

Ona je kazala da će svaki maturant u ime svog budućeg uspješnog obrazovanja, radosti života i očuvanja životne sredine zasaditi po jedno drvo u „Parku znanja”.

„Maturanti će, svojim rukama spojiti niti koje će ih, takođe, zauvijek vezivati za srednjoškolske dane”, rekla je Vojinović, istakavši da je zadovoljna brojem maturanata koji su se odazvali, kao i da su radnici JP „Zelenilo” doprinijeli uspješnosti akcije sađenja zimzelenog drveća.

Direktorica JP „Zelenilo” Radmila Vujošević kazala je da je američka ambasada donirala gradu 532 sadnice, od kojih je oko 280 planirano da se zasadi u septembru.

„Osim ove, biće organizovan i veliki broj drugih akcija za oplemenjivanje parkova, u kojima će učestvovati osim maturanata i ostali građani”, kazala je Vujošević.

Nakon što je predstavnik JP „Zelenilo” održao kratko predavanje i uputio maturante kako da zasade drveće, maturanti su prionuli na posao.

Maturantkinja Medicinske škole objasnila je da sa društvom mnogo vremena boravi u parkovima, i zbog toga je došla da da svoj doprinos i učini boravak u parkovima još prijatnijim.

Osim maturanata, u akciji je učestvovalo i petnaestak učenika prvog razreda Ekonomske škole, koji su ujedno i članovi kluba mladih ekologa.

Profesor Novica Šarović, koji predvodi grupu mladih ekologa već tri godine, kaže da članovi kluba učestvuju u svim akcijama tog tipa, kao i to da su akcije sađenja veoma važne za životno okruženje.

Galerija

Bonus video: