Crnogorski državljanin ojadio BiH za 150 miliona eura?

Sadiković je uhapšen sa još petoro njegovih bliskih rođaka u policijskoj akciji SIPA-e “Bos” koja je pokrenuta u srijedu veče u BiH
174 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2012. 18:20h

Tužilaštvo BiH zatražilo je prije dva dana određivanje pritvora za Anesa Sadikovića, državljanina Crne Gore, nekrunisanog cara kineske robe u BiH, koji je sa još nekoliko rođaka osumnjičen za utaju više od 150 miliona eura poreza, prenijele su bosanske “Nezavisne novine”.

Sadiković je uhapšen sa još petoro njegovih bliskih rođaka u policijskoj akciji SIPA-e “Bos” koja je pokrenuta u srijedu veče u BiH.

“Nezavisnim” je potvrđeno da je, osim prvoosumnjičenog, pritvor zatražen još za braću Damira i Ismeta Sadikovića, koji su vlasnici firme “Eko san” u Banjaluci, a preko koje je u proteklih šest godina u BiH uvezeno kineske robe u vrijednosti od nekoliko milijardi konvertabilnih maraka.

Osim njih, pritvor je zatražen još za Kasima Sadikovića, oca prvoosumnjičenog Anesa, te za A.S. i J.K.

Sadikoviće terete za organizovani kriminal u vezi sa poreskim utajama, carinskim prevarama i pranjem novca.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, izjavio je prije dva dana da je pritvor protiv osumnjičenih zatražen zbog bojazni da će, ukoliko se budu branili sa slobode, pobjeći van granica BiH.

Izvor “Nezavisnih” blizak istrazi pojasnio je da Sadikovići imaju dvojna državljanstva Crne Gore i BiH, s obzirom na to da dolaze iz okoline Prijepolja.

Pritvor je zatražen i zbog bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i ometanjem istrage uopšte.

Zanimljivo je da je firma “Eko san” proteklih godina postala glavni uvoznik kineske robe, pa se tako oznake ove firme nalaze u svim većim tržnim centrima širom BiH i buticima.

Izvor blizak bezbjednosnim agencijama BiH otkrio je ranije “Nezavisnim” da se u središtu do sada najveće akcije protiv carinske mafije nalaze šleperi kineske robe koji su proteklih godina preplavili tržište BiH.

SIPA je u akciji kodnog naziva “Boss” pretresla 23 lokacije, odnosno stambene i poslovne objekte Sadikovića

“Anes Sadiković i njegovi bliski rođaci su u proteklih šest godina uvezli kinesku robu u vrijednosti od nekoliko milijardi KM, a u fakturama tu vrijednost smanjili na 40 miliona KM. Carinskim malverzacijama oštetili su tako budžet BiH za astronomskih 300 miliona KM (oko 150 miliona eura)”, objasnio je izvor “Nezavisnih”.

SIPA je u akciji kodnog naziva “Boss” pretresla 23 lokacije, odnosno stambene i poslovne objekte Sadikovića na pijaci “Arizona”, te u Banjaluci, Sarajevu, Gradačcu, Trnovu i Doboj - Jugu.

Pronađena je i privremeno oduzeta finansijsko-poslovna dokumentacija, mobilni telefoni, telefonske kartice, vatreno oružje, računarska i druga oprema koja je korištena za izvršenje pomenutih i drugih krivičnih djela.

Pretresene su firme “Eko san”, “Janus”, “Sa Tours” i “Bosna expres”.

Galerija

Bonus video: