Bokeška ulica novi centar provoda

Ulica sa lijepim baštama kafića i urbanim izgledom postala omiljeno mjesto za izlazak
867 pregleda 8 komentar(a)
Bokeška ulica Podgorica, Foto: Boris Pejović
Bokeška ulica Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.09.2012. 15:37h

Bokeška ulica polako preuzima primat od Njegoševe, Hercegovačke, Ulice slobode, kada je riječ o noćnom provodu u centru grada.

Bašte kafića i ulice uveče su pune ljudi, pa je jasno da mnogi baš tu žele da izađu i budu viđeni u urbanim baštama kafića, u kojima se ne sluša turbo-folk.

Vlasnik "Galerije" Ivan Đurišić kazao je da Bokeška nije postala popularna preko noći.

On smatra da je niz kafića povezan urbanim izgledom, muzikom, brendom, kvalitetnom uslugom i pristupačnim cijenama.

"Ne zna se gdje počinje jedan, a gdje drugi kafić. U blizini su Crnogorsko narodno pozorište, zgrada Opštine, pa više liči na trg za šetanje. Kao dijete porastao sam u ovoj ulici i meni je Bokeška sama za sebe lijepa, jer se nalazi u užem dijelu grada, Mirkove Varoši, koji obiluje zelenilom. U Bokeškoj se nalazi drvored platana i lipe, pa kad počne da cvjeta, zamiriše cijela ulica", rekao je Đurišić.

On kaže da nije slučajno što je Bokeška ulica dobila to ime, jer obiluje zelenilom i ima dosta vazduha.

Vlasnik “Tropikane” Dragan Keković naglasio je da je besparica uslovila da terase nekoliko lokala u Bokeškoj omladini postanu zamjena za korzo

“Preko dana, a naročito vikendom u jutarnjim satima, je mirna, dok uveče, počev od osam-devet, garantuje lijep provod. Sjećam se da je nekad u Hercegovačkoj postojao, takođe, drvored lipa, žalosno je kako danas izgleda. Više mi liči na ulicu iz teksaških filmova”, kazao je Đurišić.

On se ne sjeća da je u Bokeškoj ulici dolazila policija da interveniše zbog nasilja i tuča, ali uprkos tome moraju da gase muziku u ponoć, što je “veliki udar na posao poslodavaca”.

“Problem je najizraženiji ljeti jer se u 22.30 izlazi u grad. Najbolje rješenje bilo bi da se smanji muzika, a kafići nastave da rade”, rekao je Đurišić, dodavši da zimi, s živim svirkama, u potpunosti promijene repertoar.

Vlasnik “Tropikane” Dragan Keković naglasio je da je besparica uslovila da terase nekoliko lokala u Bokeškoj omladini postanu zamjena za korzo.

“Nema se para i promet je nikakav, jer u baštama dvoje sjede i piju, a petoro razgovaraju i tako nastavljaju sa pićem od kafića do kafića. Mladi su veseli, komunikativni, prijatni, ali nisu neki potrošači. Ulica je za oko življa i, što se tiče kulture, tu se okuplja najljepša omladina u gradu”, kazao je Keković.

On je istakao da mu je prodaja piva 90 odsto pazara.

Keković je naglasio da je to samo dio problema, jer metar kvadratni bašte na ulici košta više od opremljenog prostora.

Sejdefa jedna u majke

Menadžer “Sejdefe” Žana Rašović kazala je da je Bokeška “živnula” otkako se otvorio taj kafić.

“U istom prostoru gdje se sada nalazi `Sejdefa` postojala je 'Pašterija', ali se otvaranjem 'Sejdefe' sve promijenilo. U 'Sejdefi' dolaze glumci, muzičari... Imamo žive svirke, a 'Sejdefa', jedna u majke, je još uvijek živa za nas i s njom (Ksenijom Cicvarić) svakodnevno razgovaramo”, rekla je Rašović, pokazujući sliku čuvene podgoričke pjevačice izvorne narodne muzike.

Bonus video: