Zdravstvenim radnicima ne daju pare za prevoz

Medicinari su avgustovsku platu primili bez prevoza, iako su se potrudili da po zahtjevu menadžmenta prikupe dokumentaciju
3 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2012. 15:43h

Nesnalaženje rukovodilaca zdravstvenih ustanova u primjeni Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za medicinare i dalje uveliko postoji, iako je prošlo pola godine od njegovog potpisivanja. Odrebne krovnog dokumenta za medicinsku struku se ne primjenjuju, a iz sindikata upozoravaju da će o svemu obavijestiti Inspekciju rada.

Predstavnik Unije slobodnih sindikata dr Vladimir Pavićević, kazao je da radnicima najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, Kliničkog centra, još nijesu isplaćene nadoknade za prevoz. Medicinari su avgustovsku platu primili bez prevoza, iako su se potrudili da po zahtjevu menadžmenta prikupe obimnu i komplikovanu dokumentaciju koja bi im garantovala da putuju duže od šest kilometara na posao.

“Obraćali smo se i menadžmentu, ali odgovor nijesmo dobili zbog čega radnici ne mogu da dobiju nadoknade koje ih sljeduju”, kazao je Pavićević “Vijestima”.

Dogovor o isplaćivanju nadoknada za prevoz bio je jedan od uslova za potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora u februaru sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija.

Rukovodstva ustanova ne snalaze se ni u primjeni odredbe o broju dana odmora, koji se dodjeljuje na osnovu specijalnosti.

“Obraćali smo se i menadžmentu, ali odgovor nijesmo dobili zbog čega radnici ne mogu da dobiju nadoknade koje ih sljeduju”

“Ne poštuju se odredbe GKU, po kojima svi ljekari hirurških grana dobijaju po osam dana više odmora, što nije slučaj u praksi. I povodom ovog problema smo se obraćali nadležnima u KCCG, ali objašnjenje od njih nijesmo dobili”, naglasio je Pavićević.

Vođa sindikata je najavio da će u rješavanje problema “vjerovatno morati uključiti Inspekciju rada”.

Odgovor menadžmenta Kliničkog centra izostao je i na dopis “Vijesti”, pa je javnost ostala uskraćena za objašnjenje zbog čega nijesu isplatili nadoknade za prevoz i kada planiraju da poštuju dogovoreno.

Medicinari su u februaru sa medicinskim vlastima potpisali Granski kolektivni ugovor za tu struku, krovni dokument prava medicinskih radnika, time prekidajući tromjesečni štajk. Od početka primjene bilo je početnih poteškoća u primjeni novih odredbi, tako je prvih mjeseci izostalo planirano povećanje plate od oko 10 eura, ali je ta nepravilnost kasnije ispravijena.

U novom GKU je predviđeno da radnici čija su radna mjesta prepoznata kao teža i ugroženija, odnosno oni koji rade u zoni zračenja i u psihijatriji, imaju veće zarade od kolega sa istom stručnom spremom. Medicinarima je obećano povećenje plata iz fonda od 1,5 miliona eura, a Vlada se obavezala i da u naredne tri godine uplati 350.000 eura u fond za stambenu izgradnju radnika u zdravstvu.

Tim dokumentom predviđene su i veće otpremnine za radnike koji budu proglašeni tehnološkim viškom. Ljekarima koji se odluče da sporazumno raskinu radni odnos isplaćivaće se otpremnine od 15.000 do 20.000, a srednjem medicinskom kadru do 8.000 eura.

Ljekari DPS-a mjere pritisak za vikend >>>

Galerija

Bonus video: