Jeleni Savojskoj neugledna ulica na perferiji Podgorice

Tabla sa imenom crnogorske princeze prije dva mjeseca je postavljena na neuglednoj i neomalterisanoj kući pod pločom
976 pregleda 30 komentar(a)
Ulica Jelene Savojske, Foto: Luka Zeković
Ulica Jelene Savojske, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.09.2012. 00:28h

Za razliku od Italijana koji su se svojoj kraljici odužili monumentalnim spomenicima, gradski oci su ukazali čast Jeleni Savojskoj nazvavši po njoj neuglednu uličicu na periferiji grada.

Ime kćerke kralja Nikole i obožavane italijanske ređine, supruge kralja Vitoria Emanuela, odnedavno nosi ime uske džade u Donjoj Gorici.

Tabla sa imenom crnogorske princeze prije dva mjeseca je postavljena na neuglednoj i neomalterisanoj kući pod pločom.

"Kada bi ulicama davali imena po veličini, stvorili bismo veliku zbrku"

U sumornoj ulici, dugačkoj oko 700 metara, koja se prostire južno od ulice Doma, ne mogu se razminuti dva automobila. Izgleda pusto, uprkos naseljenosti, jer se kuće praktično ne vide od ograda.

Nije važna veličina ulice

Na pitanje “Vijesti” da li takva ulica pristaje imenu princeze Jelene Petrović, predsjednik Komisije za imenovanje ulica Glavnog grada Cvetko Vukčević je odgovorio da “veličina ulice ne određuje veličinu ličnosti”.

“Mene interesuju moja porodica i moja djeca, a ne zanima me ni ime, ni broj ulice”

"Kada bi ulicama davali imena po veličini, stvorili bismo veliku zbrku. Uvijek bi neko od velikana bio zaboravljen”, kazao je Vukčević “Vijestima”.

On je rekao da nije bio u Ulici Jelene Savojske, ali da zna kako izgleda.

Stanovnici nijesu bili pretjerano raspoloženi za priču o tome da li je ulica adekvatna imenu i istorijskom značaju crnogorske princeze.

Neki čak nijesu ni znali po kome je dobila ime ulica u kojoj žive.

“Mene interesuju moja porodica i moja djeca, a ne zanima me ni ime, ni broj ulice”, rekao je jedan stanovnik.

"Ne poznajem tu Jelenu..."

Radoman Grujičić istakao je da bi više volio da je ulica dobila ime po nekom narodnom heroju sa sjevera, odakle je on.

Urbanističkim planom iz 2010. predviđeno je da ulica “jedne od najznačajnijih ličnosti” bude široka šest metara

“Ne poznajem tu Jelenu, znam samo da je kćerka kralja Nikole, ali ni njega nisam upoznao, pa vam ne mogu reći šta mislim o njima”, kazao je Grujičić.

Skupština Glavnog grada je u aprilu 2010. godine donijela Program podizanja spomen-obilježja, u kojem je napisano da se za naziv ulice predlaže ime Jelene Savojske, čija biografija “ukazuje na to da se radi o ličnosti od izuzetnog društvenog i kulturnog značaja za Crnu Goru”.

“Davanjem imena ulici po ovoj istorijskoj ličnosti simbolično i trajno se čuvaju uspomene i odaje počast jednoj od najznačajnijih ličnosti u istoriji Crne Gore”, piše u Programu.

Urbanističkim planom iz 2010. predviđeno je da ulica “jedne od najznačajnijih ličnosti” bude široka šest metara, ali su reporteri “Vijesti” vidjeli samo zapuštenu džadu.

Život posvetila humanizmu

Jelena je rođena na Cetinju 8. januara 1873. i dobar dio života posvetila je dobrotvornom radu. Nakon zemljotresa u Mesini 1908. godine, pomagala je građanima na licu mjesta, a grad joj se odužio izgradnjom spomenika.

Spomenik Jeleni Savojskoj u Mesini

Tokom Velikog rata, radila je kao medicinska sestra u bolnicama. Prema istorijskim spisima, njen suprug, Vitorio Emanuel, rekao je da će svi propasti, ako on bude išta trošio, s obzirom na to koliko kraljica troši na siromahe.

Nakon pada dinastije Savoja, Jelena je pošla za mužem u egzil u Aleksandriju, a poslije njegove smrti vratila se u Francusku i živjela usamljeno u Monpeljeu, gdje je i umrla 1952. Biskup Rišar je 2002. godine najavio zahtjev za beatifikaciju - proglašenje svetosti - Jelene Savojske.

Bonus video: