Hemijski sastav praškastih čestica biće poznat tek za 15 dana

U Podgorici je u osam sati koncentracija praškastih čestica (PM10) u vazduhu iznosila 41,25 µg/m3
3 komentar(a)
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.09.2012. 09:53h

Hemijski sastav praškastih čestica PM10, koje udišu građani širom Crne Gore, biće poznat tek 15.septembra, kada će Centar za ekotoksikološka ispitivanja ( CETI) - predati izvještaj Agenciji za zaštitu životne sredine, javila je TV Vijesti.

Iz Agencije je ranije saopšteno da će sastav čestica biti poznat do kraja sedmice, ali je rok pomjeren do kraja naredne. U Agenciji je rečeno da je za određivanje sastava čestica potrebno 10 dana, ali iz CETI-ja navode da je za potpune analize potrebno više vremena.

U Podgorici je u osam sati koncentracija praškastih čestica (PM10) u vazduhu iznosila 41,25 µg/m3 (mikrograma po metru kubnom).

Srednja dozvoljena vrijednost koncentracije PM10 čestica je 50 µg/m3.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine objavljenim na sajtu, tokom noći je koncentracija PM10 varirala između 23 i 37 µg/m3.

Srednja dnevna koncentracija PM10 čestica za jučerašnji dan iznosila je 61,72µg/m3.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine su ranije saopštili da je uzrok povećane koncentracije PM10 u direktnoj vezi sa meteorološkim faktorima, smjerom i brzinom vjetra, vazdušnim pritiskom i visokim temperaturama koje su uzrokovale veliki broj požara.

Bonus video: