Tivat: Do kuće mora kroz tuđe dvorište

"Gradonačelnik Tivta, kome sam se takođe obratio, mi je rekao da ne brinem i da će biti srušeno sve što je bespravno sagrađeno"
0 komentar(a)
Tivat, kuća Rusa, Foto: Arhiva Vijesti
Tivat, kuća Rusa, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.08.2012. 15:34h

Zbog nesprovođenja u djelo državne studije lokacije „Krašići" i bahatosti svog susjeda. Dragan Njagul iz Pančeva, koji ima vikendicu u tivatskom naselju Krašići, ostao je bez prilaza svom objektu, a ne postoje naznake da će ga uskoro i dobiti.

Njagul je već 22 godine vasnik placa od 201 kvadrat na katastarskoj parceli 295 KO Krašići, i objekta vikendice u izgradnji, površine 84 kvadrata. Za sve to vrijeme prilaz svom objektu imao je sa dvije strane jedan ispod svog placa iz Ulice vidikovac, dok je drugi bio iznad njegovog placa, preko zemljišta koge je u međuvremenu kupio ruski državljanin V.M.

„Prije četiri godine Rus je kupio plac, sagradio kuću, napravio betonsku ogradu i parking na mjestu gde je, po planskoj dokumentaciji, predviđen put širine pet metara. Taj Rus je četvrti vlasnik, iz razloga što su prethodni vlasnici prodavali taj isti plac, jer su vidjeli da im kroz plac prolazi ucrtani put. Sadašnjem vlasniku to nije smetalo, pa je sagradio šta je žeho i htio po svojoj volji. Dozvole se nije pridržavao", kazao je „Vijestima" Njagul i proslijedio i obimnu dokumentaciju vezano za svoju imovinu u Krašićima i korespodenciju koju je, povodom problema sa komšijom Rusom, vodio sa nadležnim organima u Opštini Tivat i na državnom nivou u Crnoj Gori.

Kankaraš mu rekao da ne brine

Njagul kaže da se prvo za pomoć obratio Sekretarijatu za urbanizam Opštine Tivat, gdje mu je glavni urbanista Marko Kostić navodno rekao da je Rusu izdao građevinsku dozvolu za kuću u Krašićima, ah i da se ovaj nije pridržavao dozvole, već je gradio i mimo odobrenog.

"Gradonačelnik Tivta, kome sam se takođe obratio, mi je rekao da ne brinem i da će biti srušeno sve što je bespravno sagrađeno"

„Obraćao sam se i Građevinskoj i Komunalnoj inspekciji, ah se do sada ništa nije dogodilo. U tivatskom odjeljenju Uprave za nekretnine su mi čak rekli da zaboravim na put koji je preko Rusovog placa ranije bio ucrtan. Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš, kome sam se takođe obratio, mi je rekao da ne brinem i da će biti srušeno sve što je bespravno sagrađeno. Navodno, komisije će izlaziti na teren da snime postojeće stanje, preduzeće se odgovarajuće mere i ja ću put dobiti, jer je planom predviđen. Do sada ništa od toga nema", kazao je Njagul.

On je dodao da je i ovog ljeta, dok je boravio u svojoj vikendici, odlazio do Opštine Tivat gdje mu je rečeno „da od tog puta nema ništa, jer izuzimanje tog zemljišta nije predviđeno u budžetu Opštine za ovu godinu".

Platio obaveze i legalizovao kuću

Njagul ističe daje platio sve obaveze i svoju vikendicu legalizovao 2007, te da redovno izmiruje sve poreze i takse prema Opštini Tivat i državi Crnoj Gori, ali da već četiri godine nema adekvatan prilazni put do svoje imovine.

„Mi do naše kuće dolazimo iz susedne Ulice Anđe Petrović uskom stazom preko komšijskog placa. Kako je krenulo, uskoro ćemo do naše imovine moći da dođemo samo helikopterom", rezigniran je Njagul.

On je dodao da je obaveza države kod koje je legalizovao svoj objekat i kojoj uredno plaća dadžbine da mu obezbijedi adekvatan kolski put do kuće, na kojoj treba izvesti još neke građevinske radove, a bez puta se to ne može učiniti.

Bonus video: