Umjesto sa crnogorskom, jahte plove sa zastavom Hrvatske i Italije

Isticanje male državne zastave Crne Gore sa desne strane glavnog jarbola eksplicitno je predviđeno za sva strana plovila
235 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2012. 16:49h

Dok se zbog raznih oblika nepoštovanja državnih simbola Crne Gore na kopnu često diže medijska prašina, ali i preduzimaju zakonske mjere protiv prekršilaca, dotle se malo šta čini da se i na moru obezbijedi poštovanje zakonskih odredbi u vezi sa isticanjem crnogorske državne zastave.

Tako je reporter „Vijesti“ juče, u šetnji operativnom obalom najveće i najekskluzivnije naše marine – tivatskog Porto Montenegra, od oko 150 jahti koje su se zatekle u toj luci, našao čak 12 njih koje su u eksplicitnom prekršaju.

Riječ je o stranim jahtama koje nemaju, po zakonu, sa desne strane glavnog jarbola istaknutu malu državnu zastavu Crne Gore kao obaveznu, jer se nalaze u teritorijalnim vodama naše države. Brodove na kojima je istaknuta prljava, pocijepana ili do neprepoznatljivosti od sunca i soli izblijedjela crnogorska zastava, ovom prilikom nijesmo ni brojili...

Međunarodna obaveza isticanja male zastave države čijim se teritorijalnim vodama plovi važi za sve strane civilne i ratne brodove koji ulaze u teritorijalno more druge države i traje sve dok taj brod ne izađe iz stranih voda. Obaveza isticanja male državne zastave Crne Gore sa desne strane glavnog jarbola eksplicitno je predviđena i našim zakonskim propisima za sva strana plovila koja se nalaze u crnogorskim vodama, a kazne za one koji to ne urade na papiru se kreću i do dvjestostrukog iznosa minimalne cijene rada u državi.

Samo nema crnogorske, Foto: Siniša Luković

Iako se nalaze bukvalno na stotinak metara udaljenosti od ispostave Granične policije na molu III Porto Montenegra, u toj marini moguće je naći strane jahte koje nemaju propisno istaknutu crnogorsku zastavu, čak i neke brodove koji nemaju istaknutu ni zastavu sopstvene državne pripadnosti.

“Službenici granične pomorske policije, u skladu sa pravilnikom o načinu vršenja nadzora državne granice, vrše provjere da li je prilikom plovidbe istaknuta zastava. Ukoliko zastava nije istaknuta, upozoravaju se zapovjednici plovila da istaknu zastavu, a u skladu sa zakonskim propisima. Sprovođenje zakonom predviđenih kaznenih odredbi, u slučajevima neisticanja crnogorske zastave na plovnom objektu, posebno za strane brodove kojima je odobren slobodan saobraćaj obalom, nije u nadležnosti Uprave policije”, odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave policije na pitanje zašto Pomorska granična policija dozvoljava uplovljavanje i zadržavanje u našim marinama stranim jahtama koje ne poštuju propise o isticanju crnogorske zastave sa desne strane glavnog jarbola.

Iz Uprave policije napominju da je “korišćenje crnogorske zastave za strane plovne objekte regulisano uredbom o održavanju reda u lukama, nad kojima nadzor vrše nadležne lučke kapetanije”.

Šta radi Granična policija?

Zanimljivo, “ispod nosa” Granične policije u Porto Montenegru juče je na “G” pontonu marine bila vezana motorna jahta “Beachseeker”, luke upisa Kinstown i državne pripadnosti Jamajke.

Beachseeker sa hrvatskom zastavom

Sa desne strane njenog glavnog jarbola, na mjestu gdje bi po zakonu morala biti crnogorska, vije se mala zastava Hrvatske. Još drastičniji slučaj kršenja propisa je odmah do nje – velika jedrilica “Amity” koja nema istaknutu ni zastavu državne pripadnosti, a kamoli barjak Crne Gore u čijim je vodama.

Sličan je slučaj i sa motornom jahtom “Lavendel” na molu IV Portro Montenegra, a vrhunac je, ipak, britanska motorna jahta “Nightflower”, luke upisa London, na čijem se glavnom jarbolu vijori mala crnogorska, ali su tu, “za svaki slučaj”, i zastave Italije i SAD.

Zakon je jasan

Član 29 stav 16 uredbe o održavanju reda u lukama i na ostalim djelovima obalnog mora i unutrašnjim plovnim putevima (“Službeni list RCG”, br. 41/06 od 30.06.2006) kaže da je “zabranjeno na stranom plovnom objektu, odnosno plovnom objektu, za vrijeme njegovog boravka u luci, ne vijati zastavu svoje državne pripadnosti, kao i zastavu naše zemlje”.

Za nepoštovanje te odredbe zaprijećeno je novčanom kaznom od desetostrukog do dvjestostrukog iznosa minimalne cijene rada u Crnoj Gori. Prevedeno na jučerašnji slučaj iz Porto Montenegra, to znači da bi se, da su pripadnici Pomorske policije i Lučke kapetanije juče obišli tivatsku marinu i dosljedno primijenili zakon, u državni budžet slilo minimalno 19.400, odnosno čak 384.000 eura maksimalnih novčanih kazni od vlasnika stranih plovila koji krše propise o isticanju zastave. Za te pare neka crnogorska škola ili vrtić bi za par dana mogao u mnogo ljepšem stanju dočekati djecu koja će u njega ući sa početkom školske godine…

Galerija

Bonus video: