Vazduh trostruko zagađeniji od normalnog: Ostanite u kućama

Boravak na otvorenom se posebno ne savjetuje najosjetljivijem dijelu poulacije - djeci i starijim osobama, a naročito hroničnim bolesnicima
50 pregleda 0 komentar(a)
vazduh, smog, dim, Foto: Vesko Belojević
vazduh, smog, dim, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.08.2012. 08:14h

Nivo praškastih čestica u vazduhu od petka je praktično konstantno bio tri puta veći od dozvoljenog, a juče u 9 časova u Podgorici je izmjereno 165 mikrograma po metru kubnom.

Rekordnih 177,2 mikrograma izmjereno je u petak ujutro, piše na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Iz Agencije su juče savjetovali građane da ostanu u domovima zbog zagađenog vazduha, ali nijesu precizirali u kolikoj mjeri boravak na otvorenom može da bude opasan po zdravlje.

Iz Agencije su ranije pojasnili da je uzrok prekoračenja u direktnoj vezi sa meteorološkim faktorima, smjerom i brzinom vjetra, vazdušnim pritiskom i visokim temperaturama koje su prouzrokovale veliki broj požara

Prema rezultatima mjerenja koje su iz Agencije prošle sedmice dostavili "Vijestima", najveća količina praškastih čestica u toku ovog mjeseca zabilježena je 7. avgusta, a iznosila je 63,81 mikrogram po metru kubnom.

Dozvoljena granična vrijednost iznosi 50 mikrograma praškastih materija, a u tekućem mjesecu zabilježena su tri prekoračenja od 56,92 do 63,81 mikrograma po metru kubnom.

Utisak mnogih građana je da je vazduh pun dima i da je, posebno u jutarnjim časovima, bitno smanjena vidljivost.

Iz Agencije su ranije pojasnili da je uzrok prekoračenja u direktnoj vezi sa meteorološkim faktorima, smjerom i brzinom vjetra, vazdušnim pritiskom i visokim temperaturama koje su prouzrokovale veliki broj požara.

I pored nekoliko prekoračenja koja su zabilježena u prethodnom periodu, iz Agencije su tada u izvještaju naglasili da opasnosti nije bilo i da zdravlje građana nije bilo ugroženo.

Bonus video: